Mondanunk sem kell, hogy nem olcsó
Fotó: Shutterstock

Hordozható szuperakkumulátor érkezett a magyar piacra

Akár egy héten keresztül el tud látni energiával egy háztartást a Magyarországon a napokban piacra került új akkumulátor. Az egység hordozható és napelemről is tölthető. Azonban mondanunk sem kell, hogy nem olcsó.


Magyarországon is kapható az új szuperakkumulátor

A San Franciscó-i központú EcoFlow cég új akkumulátorát úgy reklámozzák, hogy akár egy hétig el tud látni elektromos energiávan egy lakást a nagyobb fogyasztású háztartási gépek használata mellett is. Az Interesting Engineering arról ír, hogy a hordozható, Delta Pro nevet viselő termék több különböző aljzattal rendelkezik (például USB-A-s bemenettel és konnektorral), és egy 7200 wattos fogyasztót is kiszolgálhat. Két egység együttesen pedig 25 kilowattóra energia tárolására képes. A dupla akkumulátor egy ház hálózatára is ráköthető, mint egy generátor (persze ehhez szükség van az áramszolgáltató engedélyére – szerk.).

A töltése hagyományos fali aljzatról, vagy elektromos autók gyorstöltőiről is megoldható kevesebb mint 1 óra 50 perc alatt. De beszerezhetők hozzá speciális napelemes töltőpanelek, amelyekkel ideális esetben 3 órán belül feltölthető. A Delta Pro 3499 dollárról indul az Egyesült Államokban, de a terméket Magyaroroszágon is kínálják. Az a szett, ami egy lakás heti áramellátását fedezni tudja, 6199 dollárba kerül. Az egységek kapacitás-csökkenésének a várható üteméről vagy az élettartamáról nem szólnak a hírek.

1000 km hatótávot ígérő villanyautó lép az európai piacra

Sorra érkeznek a hírek az egyre nagyobb teljesítményű akkumulátorokról az autóiparban is. A napokban jött például az a bejelentés, hogy több mint 1000 kilométeres hatótávolságú villanyautóval készül betörni az európai piacokra a kínai Zeekr autómárka. A cég anyavállalata az a Geely autóipari óriás, amely az Európai Unióban először hazánk autópiacán jelenhet meg a sajátmárkás járműveivel.

A Geely kínai autóipari óriás olyan márkák tulajdonosa, mint a Volvo, a Lotus, a Lynk & Co, a Polestar és a Zeekr. Az utóbbi az egyik legújabb brandjük, amit hamarosan be fognak vezetni néhány európai ország piacán is.

A Zeekr az első modelljét 001 névre keresztelte. 2020-ban először a Lynk & Co Zero nevű tanulmányautójaként mutatkozott be. Azonban egy évvel később a Zeekr 001 néven kezdték gyártani Kínában, és ilyen jelzéssel érkezhet Európába is az idén.

A villanyautót korábban 86 és 100 kilowattórás akkumulátorral lehetett rendelni, amivel 545 és 740 kilométer volt a hivatalos hatótávja. Viszont a Zeekr új bejelentése szerint 140 kilowattórás akkuval is gyártani fogják a 001-et, így akár 1032 kilométert is megtehet egy feltöltéssel. Emellett az elektromotorja 544 lóerős teljesítményre lesz képes.

Ne hagyd ki!