A NASA űrhajósa szkafanderben integet a kamerának a Föld felett egy űrséta közben
Fotó: Shutterstock

A NASA űrhajósai egyszerre két Guinnes-rekordot döntöttek meg

Hála az űrbéli chili paprikáknak.


Taco esték a Föld körül

A NASA különleges növénykísérlete annyira jól sült el, hogy nem is egy, hanem kettő Guiness-rekordot is megdöntöttek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái. Az űrgazdák bő egy hónapja számoltak be arról, hogy a történelem során először paprikát termesztettek az állomáson, amelyet egy marhahúsos taco töltelékének használtak fel. A napokban egy újabb sikeres betakarításról adtak hírt, ami több szempontból is különleges:

  • egyrészt korábban soha nem fordult elő, hogy egyszerre hét űrhajós ízlelhessen meg egy olyan növényt, amely a Földön kívül termett
  • másrészt ez volt az ISS történetének eddigi leghosszabb kísérlete

A paprika magokat júniusban küldték fel, amelyeket július 12-én ültettek el a labortóriumi modul Advanced Plant Habitat (APH) részlegében. A kísérlet 137 napig tartott, négy palántán összesen 26 chili paprika termett. A korábbi rekordkísérlet 120 napot vett igénybe. A friss termésből 12 darabot már előkészítettek, hogy visszaküldjék a Földre, a maradékot pedig jóízűen elfogyasztották az űrhajósok. Egészségükre!

Szeleburdi táraság

Egy biztos: korunk úttörői amilyen komoly munkát végeznek, olyan „lazán” élik mindennapjaikat. A közelmúltban Elon Musk űrvállalata, a SpaceX hajtott végre történelmi űrmissziót, amikor szeptember közepén civileket küldött az űrbe. A Föld körüli utazás három napig tartott, és teljes sikerrel zárult. Az Inspiration4 küldetésben négy civil vett részt, köztük a milliárdos üzletember, Jared Isaacman, aki az egész küldetést finanszírozta. Ő fizette a másik három utas költségeit is, akiket szintén ő válogatott össze. Isaacman célja az volt, hogy az útjukkal inspirálják a Föld lakóit, innen ered az Inspiration4 elnevezés. Továbbá 200 millió dollárt akart gyűjteni a St. Jude Gyermekkórháznak rákkutatásra, ami sikerült is neki. A Dragon űrhajóra magukkal vittek több tárgyat is, amelyeket a küldetés után elárvereztek. Egyebek között 51 darab NFT-t, amelyek művészeti alkotásokat tartalmaznak, illetve a Time magazin egyik példányát, amelyet mind a négy, űrhajóssá avanzsálódott utas alá fog írni.

Sőt, még cirka 30 kilogrammnyi komló is a rakomány részét képezte. Az űrkomlót végül a Samuel Adams Beer sörfőzde vásárolta meg 100 ezer dollárért. Egyelőre nem tudni, hogy a bostoni főzde mennyiért fogja árulni az űrsört, az viszont már szinte biztos, hogy a vásárlóknak egy nyugati parti IPA-t kell keresniük.

Az Inspiration4 előtt már jó néhányan érdeklődtek az űrbéri párlatok iránt. A Coor amerikai sörfőzde 1994-ben egy űrben végzett erjedési kísérletet finanszírozott. A japán Sapporo főzde 2006-ban olyan söröket dobott piacra, amelyek japán és orosz kutatók által az űrbe küldött árpamagvak felhasználásával készültek. 2019-ben 12 üveg bordeaux-i bor is megjárta az űrt, amelynek eredményeképp a palackok ára elérte az egymillió dollárt.

A tudósok a mai napig sem biztosak abban, hogy a mikrogravitációs környezet milyen hatást gyakorol a sörkészítésre, jelen esetben annak alapanyagára. A Colorado Egyetem egyik kutatási projektje korábban arra a következtetésre jutott, hogy az űrben főzött sör magasabb alkoholszintű lehet, mint a Földön készült nedűk.

Ne hagyd ki!