Zsenge kukoricahajtást traktor műtrágyáz a földeken
Fotó: Shutterstock

Enyhíthetnek az orosz műtrágyára kivetett szankciókon

Az Egyesült Államok arra biztatja a vállalatokat, hogy vásároljanak több orosz műtrágyát az emelkedő globális élelmiszerárak miatt és a várható súlyos élelmiszerhiány elkerülése érdekében.

A Bloomberg forrásai szerint a washingtoni kormány a háttérben arra törekszik, hogy a cégek mégis több orosz műtrágyához jussanak.

Enyhülő szankciók?

A szankcióktól való félelem miatt műtrágyahiány alakult ki, ami a globális élelmiszerválság melegágya, így Washington arra törekszik, hogy enyhítse a nyomást, és fellendítse a szállítást orosz műtrágyából, gabonából és más árucikkekből – értesült a Bloomberg.

Washingtonnak ellensúlyoznia kell a Moszkvára kivetett súlyos szankciósorozat világgazdasági hatásait, a globális élelmiszerellátás pedig sok tekintetben függ az orosz termékektől.

A Bloomberg úgy tudja, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió is enyhítene a szankciókon a műtrágyák esetében, hogy az alapvető termékekből való ellátás folytonosságát biztosítani tudja.

Orosz műtrágya + ukrán gabona

Idén 24 százalékkal esett vissza az orosz műtrágya-export.

Oroszország és Fehéroroszország az úgynevezett potash műtrágyák második, illetve harmadik legnagyobb előállítója a világon. (Fehéroroszországra is érvényesek a nyugati szankciók.) Oroszország a világ egyik elsőszámú műtrágyagyártója, nemcsak a potashé, hanem a nitrogénalapúaké is. Arról, hogy mennyire sikerült más műtrágyagyártóknak betölteni a piaci rést, itt írtunk.

Korábban az ENSZ is azon az állásponton volt, hogy

az orosz műtrágya és az ukrán gabona nélkül nem állhat helyre a globális élelmiszerellátás biztonsága.

Mintegy 20-25 millió tonna ukrajnai gabona egyelőre bennragadt az országban a tengeri kikötők orosz blokádja miatt, de folynak az egyeztetések a készletek felszabadításáról, erről itt írtunk bővebben. Észak-afrikai és közel-keleti országok számára létfontosságú volna, hogy hozzáférjenek az ukrán gabonához, máskülönben hamarosan egész országok éhezhetnek.


Ne hagyd ki!