Friss adatok érkeztek a húspiacról
Fotó: Shutterstock

Sertés, bárány, marha, vegyes évet zártak a hazai tenyésztők

Erős évet zárhattak a szarvasmarha- és báránytenyésztő gazdák, hiszen ezeknek az állatoknak a húsára óriási volt a külföldi kereslet. Nem mondhatják el azonban ezt magukról a sertéságazatban érdekelt termelők, akiknek különösen sok problémával kellett tavaly szembenézniük. Húspiaci kitekintés.


Nem fényes a sertéshús helyzete

Tavaly az első 11 hónapban Magyarország élősertés-kivitele 9 százalékkal, 30 ezer tonnára csökkent a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a megelőző év azonos időszakához viszonyítva. Emellett 3 százalékkal mérséklődött a behozatalunk is. Nőtt azonban a sertéshúsexportunk, nagyjából 9 százalékkal, 149 ezer tonnára. Az értéke azonban csak három százalékkal emelkedett. Azonban az import volumene is növekedni tudott 7 százalékkal, nagyjából 129 ezer tonnára a vizsgált időszakban. Az értéke azonban 9 százalékkal csökkent – áll az AKI Agrárközgazdasági Intézet „Élőállat és hús” agrárpiaci jelentésében.

Frissebb adatokat is szolgáltatott az intézet legújabb kiadványa. A hazai vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 467 ft/kg volt idén januárban, ami 9 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. 4 százalékkal csökkent azonban a darabolt sertéshús feldolgozói értékesítési ára, valamint 3 százalékkal a rövidkaraj fogyasztói ára. A sertéscombé azonban nem változott ebben az időszakban.

Korábban egyebek között ebben és ebben a cikkünkben is írtunk róla, hogy rendkívül nagy problémákkal kellett tavaly szembenézniük a hazai sertéstartóknak. A termelési költségeik elszállása (például a takarmányárak és energiahordozók területén), az afrikai sertéspestis a nemzetközi sertéspiacot érintő negatív hatásai miatt pedig tartósan az önköltségük alatti árakkal kellett szembesülniük a gazdáknak. Idén az említett okokból kifolyólag a fogyasztók is a sertéshús-készítmények árrobbanására számíthatnak az üzletekben. Kivételt képezhetnek azonban a drágulás alól még egy darabig az árstoppal érintett sertéstermékek.

Az agrártárca szombaton jelentette be, hogy a sertéstenyésztők 4 milliárd forintos rendkívüli támogatást kapnak, ITT találod a részleteket.

Jól áll a szarvasmarhapiac

Jó hír azonban, hogy a kiadvány szerint 20 százalékkal emelkedett Magyarország élőmarha-exportja a tavalyi év első 10 hónapjában a megelőző esztendő azonos időszakához képest. Az élőmarha-importunk azonban jelentősen nem változott. A marhahúsexportunk mennyisége 9 százalékkal mérséklődött, értéke viszont emelkedni tudott, nagyjából 5 százalékkal. Csökkent azonban az import volumene is 19 százalékkal, értéke ennek ellenére 3 százalékkal emelkedett.

Rekordok a bárány piacán

A vágóbáránypiac néhány friss adatára még várnunk kell, azonban decemberben írtunk róla, hogy csúcsokat ért el tavaly a piac. Mintegy 32 százalékkal több juhot vágtak le a hazai vágóhidak 2021 januárjától szeptemberéig élősúlyban, mint a megelőző év azonos időszakában. A jelentős növekedés mellett azonban mintegy 6 százalékkal, 8 ezer tonnára csökkent az élőbárány exportunk. Az élő állatok kivitelének az értéke azonban így is emelkedni tudott 17,5 százalékkal, megközelítőleg 10 milliárd forintra. Csökkenés volt tapasztalható a bárányimportunkban is, ugyanis 13 százalékkal, mintegy 166 tonnára esett vissza a behozatalunk az említett időszakban.

2021 januárja és októbere között emellett a könnyű bárány átlagára 19 százalékkal volt több, azaz 1267 Ft/kg, a nehéz bárányé pedig 23 százalékkal, 1188 Ft/kg-ra emelkedett az előző év azonos időszakának átlagához viszonyítva.

Ne hagyd ki!