Sőt, az idei termés is jónak ígérkezik Magyarországon
Fotó: Shutterstock

50 százalékos drágulás egyetlen év alatt? Kik örülnek ennek?

Átlag feletti terméshozamra számítanak idén a dohánytermelő gazdák Magyarországon. Azonban nemcsak a dohány betakarítási eredményei lehetnek kedvezőek ebben az éveben: az év elején 50 százalékkal emelték a felvásárlási árát is.


Kedvező kilátások a hazai dohányágazatban

Idén a tavalyinál 8 százalékkal nagyobb, összesen 1005 hektár dohánytermő-területre szerződött a Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a Dofer Dohányfermentáló Zrt. A vállalat közleményben jelezte, jellemzően kedvezett az idei időjárás a dohánytermelésnek, és a növények gondozása is megfelelő volt.

Minden adott ahhoz, hogy az idei termésmennyiség felülmúlja a tavalyi év eredményét. A termelői hangulat egyértelműen pozitív, amelyet az ültetvények jelenlegi fejlettsége mellett olyan piaci adottságok is támogatnak, mint a kötelező felvásárlás intézménye, illetve a felvásárlási alapár év elejei 50 százalékos emelése

- idézi Füzi Csabát, a sátoraljaújhelyi dohánygyárat birtokló Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatóját az MTI.

Hozzátették, a magyar családi tulajdonban álló cégcsoport nagyjából 700 embert foglalkoztat. Olaszországban, Németországban, Romániában és Szlovákiában is vannak leányvállalatai, valamint körülbelül 30 országban érhetőek el a termékeik.

Betiltanak egy dohányterméktípust az Európai Unióban, így Magyarországon is

Egyébként az Európai Unió érvényes dohányirányelvét 2014-ben fogadták el. Ez kimondja, azokat a dohánytermékeket, melyekben az ízesítés elfedi a természetes dohányízt, nem lehet értékesíteni. Korábban ez vezetett például a mentolos cigaretták betiltásához.

A törvényt csak a hagyományos cigarettákra és a vágott dohánytermékekre alkalmazták ezidáig. Azonban a szabályzat értelmében más termékek is bekerülhetnek a tilalmi körbe, amennyiben a terméktípus dohánypiaci részesedése eléri a 2,5 százalékot. A hevítéses dohánytermékeknél ez megtörtént, ezért Brüsszel azokra is kiterjesztette az ízesítési tilalmat. A szabályozást idén július 23-ig kellett átültetniük az uniós tagállamoknak a jogrendjükbe.

Ezt megtette Magyarország is, a rendelet pedig meg is jelent a Magyar Közlönyben. Az uniós irányelvet 2023. október 23-ától kell alkalmazni, azonban a jogszabály a korábbi, nagyobb horderejű változtatásoknál tapasztalt logikát követi. Vagyis több felkészülési időt ad minden szereplőnek, így a piacokról 2024 őszétől tűnhetnek el végleg ezek a termékek. Ahogyan a rendelet fogalmaz:

Egy évig a dohány-kiskereskedelmi ellátó raktárába be lehet szállítani, és onnan – a véghatáridőig beszállított készlet kimerüléséig – a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet végző személy részére ki lehet szállítani.

Több mint háromszor annyiba került az ír cigi, mint a magyar

Az EU-n belül Bulgáriában (2,77 euró) volt a legalacsonyabb, Írországban (13,43 euró) a legmagasabb a dobozos cigaretták kiskereskedelmi átlagára januárban, de a magyar árszabás is (3,95 euró) a legkisebbek között szerepelt a Statista adatai alapján.

A második legdrágább ország Franciaország (10,19 euró) volt, a harmadik pedig Finnország (8,6 euró). A 26-os listán Magyarország a 19 helyet foglalta el. Előtte Horvátország (4,02 euró), mögötte pedig Románia (3,91 euró) állt. Azonban a romántól alacsonyabb áron kínálták a cigit a hazánkkal szomszédos Szlovéniában (3,81 euró) és Szlovákiában (3,46 euró) is. Az utóbbinál pedig csak a lengyeleknél (3,22 euró) és a bolgároknál volt olcsóbb a termék.

Ne hagyd ki!