Kis fejlesztésekkel is elérhető az energia-fogyasztás csökkenése
Fotó: Shutterstock

Így csökkenthető az energiaköltségünk

Az energia-megtakarítás lehetőségei között több van, amelyek a pénztárcánk mellett a klímát is védik. Mindezek mellett hosszú távú energia-függetlenséggel is kecsegtetnek, valamint alkalmassá teszik az ingatlanokat energetikai innovációra a jövőben is. Az áramtárolás és a hűtés korszerűsítése csak néhány lehetőség a sok közül.


Nem feltétlenül kerül vagyonokban az energia-takarékosság

Energiát úgy is megtakaríthatunk, hogy közben növeljük az energia-függetlenségünket. Igaz, hogy ehhez jópár beruházás nagyobb tőkét igényel, azonban akad köztük néhány csekély technikai és pénzügyi ráfordítással járó. Egyes esetekben elég lehet a munkafolyamatok újragondolása is – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

Hűtők és hűtőrendszerek

Ha tehenet tartunk, érdemes megvizsgálni a tej hideg vizes előhűtésének lehetőségét, ami minőségjavító hatással is bírhat. Ha a tejleválasztó edény és a tejtartály közé egy cső vagy lemez van felszerelve, a 38 °C-os tehénmeleg tej folyóvízzel lehűthető 15-20 °C-ra. Az előhűtésből felmelegített víz pedig ideális az állatok itatására.

Érdemes abba is belegondolni, hogy egy régebbi fagyasztó energiaigénye akár tízszer nagyobb lehet, mint egy újé. Továbbá oda kell figyelni arra is, hogy az elektronikus hőmérséklet-kijelzővel nem rendelkező régi fagyasztók gyakran a legmagasabb fagyasztási hőmérsékletre vannak állítva - feleslegesen.

Szellőztetés és légkondicionálás

Az energiatakarékos szellőző- és hűtőrendszerek úgy biztosítanak kellemes klímát az istállóban, hogy közben csökkentik az energiaigényt. A túl magas levegőmennyiség azonban növeli a szellőzőrendszer energia-felhasználását, valamint az értékes hő télen energetikailag megsemmisül. Az intelligens szellőzésvezérlők viszont hosszú távon rögzítik a hőmérsékleti görbéket.

Emellett az energia-takarékos szellőztető ventilátorok, a befújt levegő kondicionáló hűtőrendszerei és az elszívott levegő hővisszanyerése felére csökkenthetik egy istálló energiafogyasztását.

Szivattyúk és motorok

A frekvencia-szabályozású vákuumszivattyúk 40-60 százalékkal csökkentik a fejés közben a villamosenergia-fogyasztást. A fotovoltaikus rendszerrel és akkumulátor-tárolóval felszerelt tejtermelő gazdaságok számára a frekvencia-szabályozású vákuumszivattyú használata is ajánlott.

Világítás

A modern világítási és világításvezérlő rendszerek javítják a környezeti feltételeket, növelik például az állatjólétet is. Ahol lehet, váltsunk fénycsövekről LED-ekre. Napjainkban az energiatakarékos LED-es világítást túlnyomórészt új istállóépítéseknél vagy istálló-korszerűsítéseknél alkalmazzák.

Fűtés és csatornázás

Sok biomassza fűtési rendszer nem működik hatékonyan. A helyes beállítása elősegíti az életkomfort növelését és az energiaköltségek megtakarítását.

Ne hagyd ki!