Zöld színű John Deere traktor egy szántóföldön nappal, amelyre hamarosan önvezető eszközöket szerelhetnek
Fotó: Shutterstock

Nincs elég sofőr? A John Deere beveti a robottraktorokat

Hosszú évekig tartó erőfeszítések után az észak-amerikai traktorgyártó idén végre megkezdi innovatív önvezető technológiájának kereskedelmi értékesítését. A speciális eszközökkel felszerelt traktorok komoly segítséget nyújthatnak a munkaerőhiánytól sújtott agrárszektornak.Évtizedes munka

Ha önvezető technológiáról van szó, akkor a mezőgazdasági úttörők bizonyos szempontból egyszerűbb helyzetben vannak, mint a hagyományos autógyártók. Természetesen az automatizált traktoroknak is képesnek kell lenniük a pontos navigálásra, az akadályok elkerülésére és a berendezések, például a kormányrúd precíz vezérlésére, a városi közlekedés kihívásai azonban esetükben kevésbé érvényesülnek. Mondjuk úgy, hogy a traktorok jellemzően nem találkoznak gyalogos forgalommal a szántóföldek kellős közepén, illetve az autópályák biztonsági előírásaival sem kell különösebben foglalkozniuk.

Ettől függetlenül a John Deere már több mint két évtizede dolgozik az önvezető traktorokon, ám úgy néz ki, idén végre beérik munkája gyümölcse.

Különleges megoldás

Félreértések elkerülése végett a Deere nem önvezető traktorokat, hanem olyan technológiát fejlesztett, amellyel felszerelve a hagyományos traktorok sofőr nélkül is el tudják végezni feladataikat.

A „csomagban” lidar (lézer alapú távérzékelés) eszközök és radarok, illetve speciális kameraszenzorok találhatók, amelyek működését egy távvezérlésű szoftver felügyeli. Az említett eszközökkel felszerelt traktorokat a tulajdonos/gépkezelő kiviheti a szántóföldre, ahol a jármű egy gombnyomásra megkezdi munkáját az előre beprogramozott útvonalon. A szoftver a munka közben élőképet küld a kezelő okostelefonjára.

És hogy kinek éri ez meg? Lényegében mindenkinek, de főleg azoknak, akik évente kettő vagy több fajta növényt termesztenek a földjeiken, nagy területeken. Az önvezető technológiával a traktorok a nap 24 órájában, jóformán szünet nélkül üzemelhetnek. Ez lehetővé teszi a gazdáknak, hogy extra ültetvényekkel bővítsék a tevékenységüket.

Nagy tervek

A John Deere egyelőre kicsiben gondolkozik, tervei szerint idén 12-20 csomagot fog értékesíteni. A vállalat döntéshozói egyelőre nem jutottak dűlőre, hogy milyen formában árulják a technológiát. Felmerült az előfizetéses és a bérbeadási modell is. Előbbi azért lenne előnyös a cég számára, mert a szoftverfrissítésekkel további összegeket gombolhatnának le a gazdákról.

A több mint 110 milliárd dolláros piaci értékű vállalat vezetősége bizakodó a technológiával kapcsolatban. Dan Leibfried, a John Deere automatizálásért felelős igazgatója kifejtette, hogy a cég aktívan jelen van a mezőgazdasági ágazatban, és a vásárlók is elégedettek a termékeikkel. A termelési volumen növelése mellett prioritásként kezelik a technológia elterjedésének gyorsítását is.

Ha minden jól halad, akkor a közeljövőben további mezőgazdasági folyamatokat is automatizálni fog a vállalat. A traktorok után vélhetően a permetező berendezések következnek.

Ne hagyd ki!