Az EU-ban több fogy juh- és kecskehúsból, mint amennyit a tagállamok előállítanak
Fotó: Shutterstock

Jól jöhet a juh- és kecsketartóknak, ha tudják, mi a halal

Magyarországon nem jelentős az egy főre jutó éves juh- és kecskehúsfogyasztás, azonban több gazda foglalkozik ezen állatok tartásával. Viszont az Európai Unióban több fogy ezekből a húsokból, mint amennyit a tagállamok előállítanak. A muszlim közösségekben pedig különösen nagy rájuk a kereslet.


Nem sok juh- és kecskehús fogy Európában

20-30 dekagrammot fogyasztunk fejenként juh- és kecskehúsokból évente hazánkban. Az Európai Unió legtöbb országaiban is hasonló a kép. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület Elismert Szakmaközi Szervezet igazgatója elmondta, a fogyasztás java jellemzően ünnepekre koncentrálódik szerte a kontinensen, leginkább húsvétra.

A juhhús egyébként gasztronómiailag nagyon fontos. Sokan csak pörköltökön keresztül találkoznak a húsokkal, pedig top minőségben megtalálhatók a fine dining éttermekben. Azért is lehet megosztó étel, mert például a sertéshez vagy a baromfihoz képest faggyús, jobban kell bánni vele. Vagy szeretik az emberek, vagy egyszer megkóstolták, nem ízlett nekik és többé hallani sem szeretnének felőle

- nyilatkozta Mezőszentgyörgyi Dávid az Agrárszektornak.

Muszlimok növelik a fogyasztást

A juh- és kecskehús ára jóval nagyobb, mint például a csirke- vagy sertéshúsé, ami szintén visszafoghatja a keresletet. Azonban például Németországban növekvő tendenciát mutat a fogyasztásuk, hiszen ott egyre több muszlim él, akik sertést nem fogyasztanak, viszont juhot vagy kecskét annál inkább.

Magyarországon is vannak olyan vágóhidak, amelyek az iszlám szabályainak megfelelő halal termékeket készítenek. Az ilyen élelmiszerek előállításnak számos követelménye van. Például csak olyan állatok vágását engedélyezik, amelyek az életük során halal élelmiszerekkel etettek, és ezt orvos igazolta. Csakis egészséges állatok kerülhetnek a vágóhídra. Ha messziről szállították őket a feldolgozóba, a levágásuk előtt hagyni kell őket pihenni. Emellett a vágást egy felnőtt muszlimnak kell végeznie. Neki is fizikailag és szellemileg egészségesnek kell lennie. A szakembernek egyházi képzésben is részesülnie kell, hogy tudja, hogyan kell az iszlám előírásoknak megfelelően levágni és feldolgozni az állatokat. Azt is előírják, milyen eszközöket használhat a munkájához, de tovább is sorolhatnánk a kritériumokat. Ha a termékek minden követelménynek megfeleltek, jogvédelem alatt álló halal emblémát kaphatnak.

Ágazati problémák és várakozások

Mezőszentgyörgyi Dávid hozzátette, világszerte van kereslet a bárányhúsra, ugyanakkor az EU nem egészen önellátó (96 százalékban az), így nem túltelített a piac. Az Agrárminisztériummal és az Agrármarketing Centrummal karöltve az Egyesület tavaly kampányolt a juh- és bárányhúsfogyasztás ösztönzése érdekében, de másmilyen támogatást is kapott az ágazat.

Ami nehézséget jelent az az, hogy a tavaly megítélt támogatások még nem jutottak el mindenkihez. Az új KAP-ban is szerepel az ágazat támogatása, így számíthatunk rá a továbbiakban is, ezen felüli pályázati kiírásokat viszont egyelőre nem látni. Ez egy kis ágazat, ezért fontos, hogy a termelőknek kiszámítható viszonyok legyenek. Ugyanakkor a felvásárlási árakkal úgy gondolom, hogy nincsen probléma az elmúlt években, még ha kisebb szezonális hullámzásokkal is, de folyamatosan nőttek

- tette hozzá a szakértő.

Tavaly gondot jelentett az is, hogy a történelmi aszály miatt elszállt a takarmány ára, így leginkább azok a juh- és kecsketartók tudtak talpon maradni, akik maguk termelték meg az állatok élelmét.

Ne hagyd ki!