A gyermekélelmezésben is fontos szerep jut ennek a tejfélének
Fotó: Shutterstock

Régen a „szegények tehénteje” volt, manapság igazi kincs

Kevésre becsülték, régen a „szegények tehéntejeként” emlegették ezt a tejfélét. Azonban később kimutatták, hogy tápanyagokban rendkívül gazdag, és részben az anyatejet is helyettesítheti. Azóta a gyermekétkeztetésben is fontos szerep jut a kecsketejnek.

Különleges és egészséges a kecsketej

Évszázadokon keresztül a szegény ember teheneként emlegették a kecsként, valamint a szegények tehéntejének hívták a tejét a világ számos országában, például Magyarországon is. A kecsketej elsőssorban a családok ellátását szolgálta, kereskedelmi értéke főleg a tehéntejnek volt.

Azonban az utóbbi évtizedekben kimutatták, hogy nagyon egészséges tejről van szó. Rendkívül tápanyagdús, nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket, szénhidrátokat, illetve zsírokat. Mindezek miatt az egészségmegőrző hatása is jelentős. Ráadásul a tehéntejhez hasonlóan például vaj, joghurt, sajt vagy fagylalt előállítására is alkalmas – írja a Globe Newswire.

Az egyik különlegessége miatt a gyermekétkeztetés is hasznosítja világszerte. A kecsketej nagy arányban képes helyettesíteni az anyatejet. Ezen tulajdonsága az A2 kazeinnek, a rövid láncú telítetlen zsírsavaknak, illetve az allergén anyagok hiányának köszönhető.

Emiatt kevésbé lehet meglepő, hogy egyes kalkulációk szerint átlagosan 5,9 százalékkal nőhet a kecsketejre a globális kereslet a következő években – jegyzi meg az Agroinform.

Jól jöhet a juh- és kecsketartóknak, ha tudják, mi a halal

Persze a kecskének nemcsak a tejét fogyasztjuk. Egy lakosra vetítve 20-30 dekagram fogy juh- és kecskehúsból évente a hazánkban. Az Európai Unió legtöbb országában is hasonló a kép. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület Elismert Szakmaközi Szervezet igazgatója elmondta, a fogyasztás java jellemzően ünnepekre koncentrálódik szerte a kontinensen, leginkább húsvétra.

A juhhús egyébként gasztronómiailag nagyon fontos. Sokan csak pörköltökön keresztül találkoznak a húsokkal, pedig top minőségben megtalálhatók a fine dining éttermekben. Azért is lehet megosztó étel, mert például a sertéshez vagy a baromfihoz képest faggyús, jobban kell bánni vele. Vagy szeretik az emberek, vagy egyszer megkóstolták, nem ízlett nekik és többé hallani sem szeretnének felőle

- idéztük korábban Mezőszentgyörgyi Dávidot.

Muszlimok növelik a fogyasztást

A juh- és kecskehús ára jóval nagyobb, mint például a csirke- vagy sertéshúsé, ami szintén visszafoghatja a keresletet. Azonban például Németországban növekvő tendenciát mutat a fogyasztásuk, hiszen ott egyre több muszlim él, akik sertést nem fogyasztanak, viszont juhot vagy kecskét annál inkább.

Magyarországon is vannak olyan vágóhidak, amelyek az iszlám szabályainak megfelelő halal termékeket készítenek. Az ilyen élelmiszerek előállításnak számos különleges követelménye van. Például csak olyan állatok vágását engedélyezik, amelyeket az életük során halal takarmánnyal etettek, és ezt orvos igazolta. Csakis egészséges állatok kerülhetnek a vágóhídra. Ha messziről szállították őket a feldolgozóba, a levágásuk előtt hagyni kell őket pihenni. Emellett a vágást egy felnőtt muszlimnak kell végeznie. Neki is fizikailag és szellemileg egészségesnek kell lennie. A szakembernek egyházi képzésben is részesülnie kell, hogy tudja, hogyan kell az iszlám előírásoknak megfelelően levágni és feldolgozni az állatokat. Azt is előírják, milyen eszközöket használhat a munkájához. Ha a termékek minden követelménynek megfeleltek, jogvédelem alatt álló halal emblémát kaphatnak.

Ne hagyd ki!