Szlovák tejtermelők hagyhatják ott az iparágat. Jöhetnek a magyarok?
Fotó: Shutterstock

Új piacok nyílhatnak meg a magyar tejtermelők előtt

Jelentősen csökkent a szlovák tehénállomány, északi szomszédunk tejfogyasztása azonban stagnál. A kormányuk a közeljövőben támogatni próbálja a szektort, viszont ennek ellenére is elég valószínű, hogy növekedni fog az ország tejimportja.


Nem áll fényesen a szlovák tejtermelő ágazat

Folyamatosan csökken a tejtermelés északi szomszédunknál a szlovák Agrárkamara jelentése szerint. A kormányuk ezért 35 millió eurós segítséget kíván biztosítani a tejipari stereplőknek. Ez azonban nem az első támogatás, amit a tejszektor a közelmúltban kapott. A korábbi hozzájárulások sem vezettek jelentős eredményre, tovább romlott az ágazat állapota. Ezért kérdéses, hogy mennyire fog javítani a helyzetükön a mostani tőkeinjekció – írja szlovák forrásra hivatkozva az Agroinform.hu.

A szlovák tejtermelés csökkenésének az oka egyértelműen a tehénállomány egyedszámának csökkenésére vezethető vissza. Csak tavaly 4 ezerrel csökkent a szlovák állomány, ami nagyjából két megyéjük tejellátását biztosíthatta volna.

Sok gazda hagyta ott az ágazatot a közelmúltban, hiszen - Magyarországhoz hasonlóan ott is - jelentősen emelkedtek a termelés költségei, mint például a takarmány ára. A helyzetüket tovább súlyosbította, hogy egyre drágábbak lettek a szükséges beruházások, az ágazatban felhalmozott veszteségek pedig elmélyítették az egyébként is jellemző tőkehiányt. Az említett gondok pedig több termelőt arra kényszerítettek, hogy elhagyják a pályát.

Ezek a problémák előrevetíthetik annak a lehetőségét, hogy egyre nagyobb tejimportra fog szorulni a szlovák állam. Ezért akár a magyar tejexport is szóba kerülhet egyebek között a cseh, dán és német mellett.

Itthon is problémák merültek fel a tejipar körül

November legvégén írtunk róla, hogy kiemelkedően drágultak a tejtermékek hazánkban egyetlen év alatt, részben a járulékos termelési költségek emelkedésének köszönhetően. A megugró építőanyagárak miatt pedig - akkor még arról szóltak a hírek, hogy - a szektor fontos beruházásai maradhatnak el. A tejtermelő gazdák a megugró költségekre hivatkozva pedig egyre többen döntöttek a tehenészetük és az állatállományuk csökkentése vagy felszámolása mellett.

„A folyamat a jelenlegi előrejelzések alapján megállíthatatlannak tűnik, így a tejtermelő gazdaságok helyzete napról napra romlik. A tejtermelők nemcsak a munkaerőköltségek és bérköltségek folyamatos emelkedését jelzik tömegesen, de mára már szinte lehetetlen megbízható állatgondozót és fejőházi munkaerőt is találni, aki vállalja a hétvégén és ünnepnapokon is elvégzendő nehéz feladatokat. Tarthatatlan, hogy a könnyű-, a nehéz- és például az elektronikai ipar munkaerő elszívó hatása miatt külföldi munkaerőt közvetítő cégekhez kell fordulni a munkaerő biztosítása érdekében”

– írja akkor közleményében a Tej Terméktanács.

Azóta azonban több fontos kormánydöntés is hatással volt az iparág helyzetére. Hogy csak kettőt említsünk:

  • hét élelmiszer árát rögzítette a kormány az október közepi szintre, köztük a 2,8 százalékos UHT tejét,
  • valamint lehetőség nyílt a túl költségessé vált beruházások költségnövekmények elszámolására az építési projektelemekben.

Ne hagyd ki!