Betett a tavalyi aszály a termésnek szerte Európában
Fotó: Shutterstock

Van szaga, de érdemes lehet betárazni belőle

Áremelkedés előtt állhat a boltokban a magyar konyha egyik legfontosabb alapanyaga, a hagyma. Emelkedik a nagykereskedelmi ára, ami a kiskereskedelmi drágulás előhírnöke lehet. Úgy tűnik, kisebb a kínálat a termékből az európai piacokon idén januárban, mint tavaly ilyenkor.


Érdemes lehet betárazni hagymából, mielőtt megdrágul

Emelkedett a zsákos hagyma nagykereskedelmi ára januárban. A magyar hagymaárakra is hatással lévő lengyel nagybani piacokon novemberben és decemberben 2,1 PLN/kg, azaz átszámítva 180 Ft/kg környékén stagnált a termék árszintje. Viszont januárban emelkedésbe kezdett, ami a korábbi évek tapasztalatai alapján növekedést hozhat a kiskereskedelmi árszabásban éves távlatban is.

A FruitVeb szerint szinte biztos a további áremelkedés a frisspiaci és a feldolgozásra szánt tételeknél is. A lengyel készletek kisebbek a tavalyinál, és hasonló a helyzet a hagymapiac szempontjából szintén meghatározó Hollandiában (ott is jelentkezett a drágulás) és más európai országokban is.

Jelenleg Lengyelországban a zsákos hagyma nagykereskedelmi ára rekordmagas, 1,80-2,40 PLN/kg (152-204 Ft/kg) a minőség függvényében. Hazánkban a vöröshagyma nagybani ára bruttó 200-250 Ft/kg-os sávban mozgott január elején. Az importtételek 320-350 Ft/kg-ba kerültek.

Hátérbe szorul az ágazat

Visszaszorulóban van a vöröshagyma-termesztés Magyarországon. A 2022-ben beadott területalapú támogatások alapján 1292 hektáron termesztették a vöröshagymát hazánkban, amelyből 910 hektár tavaszi és 383 őszi volt. Ez jelentős csökkenés 2021-hez képest, amikor 1574 hektáron ültették a növényt.

A vöröshagyma meglehetősen jól tűri az aszályt, azonban a kelés idején fontos a megfelelő mennyiség csapadék. Ahol nem volt megoldva az öntözés, sok esetben vontatott, hiányos volt a kelési fázis tavaly. Ahol meg volt oldva, ott átlagos, vagy annál is jobb volt a termés.

Gyakorlatilag megszűnt a vöröshagyma-termesztés Makón

Végnapjait járhatja a vöröshagyma termesztése Makón is. Az elmúlt két évtizedben fokozatosan csökkent a vöröshagyma termőterülete, 2022-ben pedig gyakorlatilag megszűnt a hagymatermesztés. Húsz éve 1500-2000 hektáron foglalkoztak vöröshagymával Makó körzetében, azonban 20-30 hektárra zsugorodott ez a terület tavaly. Ráadásul a szárazság is súlyos veszteséget okozott az előző szezonban. Az ország déli részének egyes területein az elvárható hagymatermés felét elvitte az aszály.

A termelés évtizedes visszaesésének az okait abban látja Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke, hogy a makói vöröshagyma-termesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt a jóval hatékonyabban termelő olasz, spanyol és német versenytársaival. Példaként megemlítette, hogy a hazai, magról vetett vöröshagyma hektáronként 250-300 mázsa termést hoz. Az öntözött körülmények között termesztett olasz hagyma mennyisége azonban a 700-800 mázsát is eléri.

Ne hagyd ki!