Ne fogyasszuk bezöldült burgonyagumót, vagy éretlen paradicsomot - hívja fel a figyelmet az Agrárszektor cikkében. A burgonyafélék családjába tartozó növények éretlen állapotban mérgező solanint tartalmazhatnak.
A csucsorfélék (Solanaceae) családjába tartozó növények számos méreganyagot tartalmaznak, melyek közül a legismertebb a solanin, egy idegméreg, amit e növények a baktériumok, gombák és a rovarok ellen termelnek. Különösen figyelnünk kell a jelekre, amikor burgonyát, paradicsomot, paprikát, vagy padlizsánt készítünk, fogyasztunk.
Burgonyánál a felszín közelében termők, főleg melyek kiemelkedtek a földből és zöldes színűek, mivel védekezésre kényszerülnek, ezért bennük több solanin található.
A gumó fény hatására megzöldül, solanintartalma a duplájára nőhet. A biztonság kedvéért a feldolgozás előtt érdemes a héjat vastagon lehámozni, és a rügyhelyeket, a "szemeket" kivágni, különösen decembertől, illetve amint egyetlen rügyező részt is felfedeztünk, az már veszélyes lehet.
Burgonyát tilos nyersen fogyasztani -különösen gyerekeknek-, a főzés részben, a 170 fok felett történő sütés már jelentősebben csökkenti a solanin tartalmat - írja az Agrárszektor.
Szerencsére nem halálos méreg, de vigyázzunk
Solanin mérgezés gyanúja (émelygés, hányás, hasmenés, gyomorfájás, szédülés, álmosság, láz) esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Súlyos esetben bőrkiütések, idegrendszeri tünetek (zavartság, agyi ödéma, eszméletvesztés), keringési és légzési panaszok is jelentkezhetnek. Halálos mérgezés szerencsére rendkívül ritkán fordul elő
Ezek a legjobb zöldségek másodvetésre
Korábbi cikkünkben a kiskertben a másodvetésre alkalmas zöldségekkel foglalkoztunk. A tippek között van a burgonya is. Érdemes előre csíráztatni a kisebb méretű gumókat, majd ezután elvetni. Ha rendszeresen öntözzük, hamar ki is kelnek.