Termelési és logisztikai nehézségek, valamint exportkorlátozás is emeli a cukor árát
Fotó: Shutterstock

Drágul a cukor és a kakaó, drágul a csoki is

12 éves csúcsra emelkedett a cukor tőzsdei ára. A toronymagas árszint a világpiacon egyaránt magyarázható logisztikai nehézségekkel, valamint az export visszaesésével. Ráadásul a kakaó is drágul, így emelkedhet a csokoládé kiskereskedelmi ára is.


Drágul a cukor, a kakaó és a csokoládé

A nemzetközi cukorpiac legnagyobb szereplője a kínálati oldalon Brazília. Szállítási és egyéb logisztikai problémák merültek fel a dél-amerikai országban, ami megnehezíti a cukor világpiacra jutását. Azonban a cukorkivitel visszaesése jellemez másik két nagy exportőrt, Indiát és Thaiföldet is. Így nem meglepő, hogy a termék tőzsdei ára 12 éves csúcsra repült az elmúlt hetekben - írja a BNN Bloomberg.

Továbbá emelkedik a kakaó határidős jegyzése is, ami a cukordrágulással együtt igencsak megnövelheti az édességek előállítási költségét. A portál szerint mindez már karácsony előtt is eredményezhet emelkedést egyes édesipari termékek kiskereskedelmi árszintjében. Viszont a húsvéti időszakban biztosan érezhető lesz a termékkör drágulása a boltok polcain.

A washingtoni székhelyű Nemzeti Édességgyártók Szövetsége mindezekhez hozzátette, az édességekre a legnagyobb a kereslet a halloweentől, karácsonyon és Valentin-napon át húsvétig terjedő időszakban – írja az Agrárszektor.

India is bekavarhat a cukorpiacnak

A napokban írtunk róla, hogy folyamatosan emelkedik a globális kereslet a cukorra, miközben az időjárás több termelőterületen sem kedvez a termelésnek. Mindez hozzájárult a cukorárak megugrásához.

Ráadásul India a közeljövőben korlátozhatja a cukorexportját, miután a különösen aszályos időjárás miatt a vártnál jóval kevesebb lehet a cukornádtermése. Amennyiben az exportkorlátozás mellett döntenek, jelentősen szűkülni fog a cukor világpiaci kínálata, ami tovább emelheti a termék árát.

Az ázsiai ország a világ második legnagyobb cukortermelője. Ők adják a globális termelés ötödét. Ráadásul Indiában, Thaiföldön, Kínában és Pakisztánban az előző szezon is gyengébben alakult a cukortermelés szempontjából. Emellett sokfelé csökkent a cukornád termőterületeinek a mérete is.

India már a 2022/23-as szezonban kvótarendszert vezetett be. 11 millió tonnáról 6 millióra csökkentette a cukorexportját, miután a szezonvégi esőzések visszavetették a termelést. Most pedig az is előfordulhat, hogy a kisebb termés miatt még kevesebbet, vagy egyáltalán nem fognak cukrot exportálni.

Ne hagyd ki!