Egyelőre van elég burgonya az üzletekben, de a jövő bizonytalan
Fotó: Shutterstock

Túl hamar eltűnt a magyar burgonya a boltokból

Igaza volt azoknak, akik arra figyelmeztettek, 2023 elején el fog tűnni a magyar burgonya a boltokból. Februártól szinte kizárólag importburgonyát lehet kapni, viszont azon vesztesége lehet a kereskedőknek az árstop miatt.


Figyelmeztettek a szakértők, gond lehet a burgonya piacán

Az Országos Burgonya Szövetség és Termék Tanács (OBTT) arra figyelmeztetett novemberben, hogy a hazai burgonyakészletnek 2022 őszétől 2023 júniusáig ki kellene kitartania - ekkor érkezik az új szezon korai burgonyája -, viszont a számításaik szerint a magyar burgonya december végéig, január elejéig lehet elég.

Elmondták, a magas energiaárak miatt sok burgonyatermelő gyorsan túladna az áruján, mivel a betárolás költsége nagyon megemelkedett az elmúlt időszakban. Ez egyúttal azt jelentheti, hogy gyorsan eltűnhet a kínálatból a hazai krumpli.

Burgonyából Magyarország eddig is jelentős importra szorult, főleg Hollandiából, Németországból, Franciaországból és Írországból. Azonban a tavalyi extrém időjárás miatt egész Európában csökkent a burgonyatermés, és hiány van krumpliból.

Az OBTT akkor feltette a kérdést, mi történne, ha januártól csak import burgonyát lehet csomagolni itthon, de az átadási ára megközelítené vagy meghaladná az ársapkás árszintet? Ebben az esetben a kereskedőknek veszteséges lenne burgonyával foglalkozni, ezért csak a kötelező minimum készleteket tartanák raktáron. Ennek a hatásait már láttuk egyéb árstopos élelmiszereknél, például a tejnél és a cukornál.

Bejött a jóslat

A OBTT-hez fordult kérdéseivel az Agrárszektor a napokban, hogy felmérjék, mi történik jelenleg a burgonya piacán. Fontos ez azért is, mert egy darabig maradhat a burgonyára kivetett árstop, hiszen április 30-ig hosszabbította meg a kormány.

A Tanács elmondta, január elejére lett nyilvánvaló, hogy csökkent a hazai kereslet a burgonyára decemberben, így nagyobb készletek maradtak erre az évre. Ezért módosították az előrejelzésüket. Újonnan azzal számoltak, hogy az első hó végéig, esetleg február elejéig lehet elegendő magyar burgonya, onnantól importra szorul az ország. Az OBTT második becslése pontosnak bizonyult.

Január elején voltak magyar tételek a boltokban, de ezek február első felében végleg kimentek, vagyis most várható a teljes váltás az üzletek kínálatában. Valamint május vége - június eleje lehet a legkorábbi időszak, amikor ismét megjelenhet a magyar burgonya a boltokban.

Kulich Éva, az OBTT sajtóreferense azzal kapcsolatan, hogy lesz-e elég importburgonya hazánkban az ársapka végéig elmondta, hogy jelenleg nincsen burgonyahiány, de az intézkedés lejártáig több mint két hónap van hátra, azalatt bármi történhet. Megjegyezte, Gulyás Gergely szerint hamarabb is véget érhet az árstopok időszaka, ha az intézkedés az ellátásbiztonságot befolyásolja.

Hozzátette, a burgonyaimport nagyjából zökkenőmentesnek mondható, bár az Európában tapasztalható fagyok pillanatnyi akadályokat jelenthetnek. Ugyanis a burgonyát közúton szállítják. A szállítmányoknál vigyázni kell a fagyásra, védeni kell tőle az árut. A problémára megoldást jelenthetnek a hűtőkocsik, de azok jellemzően 10 százalékkal kevesebb árut tudnak elhozni egyszerre, de 10 százalékkal magasabb költségen. Emellett Európában 8-12 százalékkal volt kevesebb az átlagosnál a tavalyi burgonyatermés, ami kihat az elérhető importmennyiségre.

Ne hagyd ki!