Például a Debreceni Egyetemen is kísérleteznek vele
Fotó: Shutterstock

Fontos lehet ez a növény a jövőben, itthon is termesztenék

Egyre fontosabb szerephez juthat a földimogyoró a világban. Ráadásul nemcsak az emberi étkeztetésben nőhet a felhasználása. Manapság Magyarországon is kísérleteznek a termesztésével.


Sokkal fontosabb növénnyé válhat a földimogyoró

Az előrejelzések szerint a Föld népessége 2050-re eléri a 9 milliárd főt. Azonban a globális felmelegedés kedvezőtlen hatásai miatt a nemzetközi növénytermesztés a jövőben nem alapulhat kizárólag a manapság elterjedt fajokon.

A National Pianut Board szerint emiatt olyan nagyobb szárazság- és hőtűrésű növények termesztése terjedhet el, mint például a földimogyoró. Ez Európa jelentős részén jól termeszthető, alacsony a vízigénye, valamint jelentős fehérje- és vitaminforrás is.

Az Agroinform megjegyzi, a földimogyoró jelenleg a Föld második legfontosabb olajnövénye. A termése körülbelül 50 százaléka olaj, amely jórészt az egészségnek kedvező, telítetlen zsírsavakból áll. Emellett 26 százalék fehérjét és több mint 30 esszenciális vitamint és ásványi anyagot, valamint antioxidánsokat tartalmaz. Így a mogyorófogyasztás hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez is. Emellett a növény segíthet megkötni a légköri nitrogént, valamint a „földimogyorószéna” értékes takarmányként hasznosítható.

Jöhet a magyar földimogyoró?

Egyébként a klímaváltozás nyertese lehet a földimogyoró Magyarországon is. A Debreceni Egyetem agrárkarán végzett kisparcellás kísérletek és elemzések szerint az egy hektárra vetített terméshozama (3,3–3,6 tonna) a világ földimogyoró-termesztő országainak élbolyába pozicionálhatja Magyarországot.

Az egyetem kutatásainak a célja jelenleg a fajtanemesítés, a végső feladatuk pedig az, hogy a nemesített földimogyorójuk bekerüljön a Nemzeti Fajtajegyzékbe és az uniós jegyzékbe is.

Pisztáciát is termesztenek a Balaton környékén

De a földimogyoró mellett akár a pisztáciának is lehet jövője nálunk. Badics László a Balaton térségében foglalkozik pisztácia-termesztéssel. Mint elmondta, a 2022-es, történelmi aszályt rengeteg növénye megsínylette, azonban a pisztáciája a legjobban termők közé tartozott.

Ennek ellenére az a véleménye, a termesztése igen rizikós Magyarországon. A növény a hosszú, forró nyarakat szereti, azonban a nyári, többnapos esők miatt jelentősen csökkenhet a termésmennyisége. Emellett a párás levegőt sem kedveli, valamint csak a lazább, vulkanikus talajban lehet sikeresen termeszteni.

Ne hagyd ki!