Kiváló a zellertermesztés perspektívája Magyarországon a szakmai szervezetek szerint. A zöldség kereslete folyamatos és stabil. Mindemellett egészséges és több módon is beilleszthető a modern táplálkozásba.
Kedvező kilátásai vannak a zellertermesztésnek Magyarországon
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe alapján a hazai zellerfogyasztás emelkedő tendenciát mutat. Emellett a zöldség kereslete folyamatos és stabil, így kiváló kilátásai vannak a zellertermesztésnek Magyarországon.
Hozzátették, hazánkban a területalapú támogatások alapján összesen 176 hektáron termesztettek zellert 2023-ban, főleg Pest (88 ha) és Csongrád-Csanád vármegyékben (66 ha). Azonban a zöldségből nettó importőrök vagyunk: 2022-ben 2019 tonna export mellett 2502 tonna volt az import.
A zellert késő ősszel takarítják be. Ezután jellemzően 0,5 Celsius-fokon, 98 százalékos páratartalom mellet tárolják ömlesztve, faládákban. Igaz, a betakarítás után is értékesítik darabonként, levelekkel együtt, vagy azok nélkül kilós zellerként.
A zeller esetében üzemi termesztésre egyre inkább hibrid zellerfajtákat forgalmaznak, ezek a konstans fajtáknál számottevően jobban teljesítenek forma, hozam, uniformitás, illetve lombszerkezet tekintetében. Ennek megfelelően egyre elterjedtebbek a hibrid zellerfajták, Nyugat-Európában szinte kizárólag ezeket használják. Ugyanakkor ezek a hibrid fajták a kevésbé tolerálják a technológiai hiányosságokat, a legjobb eredmény érdekében meghatározó szerepe van az optimalizált termesztéstechnológiának
- áll a NAK és a FruitVeb közleményében.
A gumós zeller igen sokoldalú szuperélelmiszer. Egészséges zöldség, amely változatosan beépíthető a modern, egészségtudatos étrendekbe. Például magas a nátriumtartalma, valamint megtalálható benne foszfor, vas, kálium és magnézium is. Mindemellett gazdag folsavban, illetve a C-vitamintartalma is jelentős. A rosttartalma miatt pedig a fogyasztásával gyorsítható az emésztés és az anyagcsere. Emellett vízhajtó hatással is bír.
Egyre népszerűbb a cékla is Magyarországon
A NAK és a FruitVeB egy korábbi elemzéséből az is kiderül, egy másik gyökérzöldség, a cékla kereslete is folyamatosan növekszik Magyarországon. Ezzel párhuzamosan - a becsléseik szerint - 2021-ről 2022-re 49 százalékkal nőtt a termőterülete, így ma 343 hektáron foglalkoznak céklatermesztéssel az országban. Emellett a termelése hatékonysága is sokat javult az elmúlt években. Ezt bizonyítja, hogy amíg 2013 és 2017 között egy hektárról átlagosan 41 tonnát takarítottak be itthon, a 2018-tól 2022-ig tartó időszakban már 55 tonnát.
A fogyasztók körében a népszerűségét leginkább a sokféle felhasználhatóságával, valamint a magas vitamin- és tápanyagtartalmával magyarázzák. Szuperélelmiszernek nevezik, hiszen tartalmaz káliumot, kalciumot, vasat, szilíciumot, magnéziumot, rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitaminokat, folsavat, niacint és biotint is.
A fogyasztása segíti a sebgyógyulást, az izomszövetek épülését, és támogatja a véráramlást. Edzés közben javítja a test oxigénfelhasználását. Májtisztító hatással is bír, valamint erősíti a bélrendszert. Segíti a zsírok lebontását, és hozzájárul a bőr megújulásához is.