Leírtuk azt is, hogyan lehet védekezni ellenük
Fotó: Shutterstock

Itt a lista a kertészek 16 ellenségéről

Jelentős károkat okozhatnak a kártevők a kertekben, de nehézséget jelenthet a védekezés is ellenük. Felsorolunk 16 gyakori károkozót, amelyek borsot törhetnek a magyar kertészek orra alá. Leírjuk azt is, hogyan lehet védekezni ellenük.


A kertjeink gyakori kártevői

A kártevők veszélyt jelenthetnek a kertünk zöldségeire, a gyümölcseire vagy a dísznövényeire is, hiszen kisebb-nagyobb károkat okozhatnak a növényekben. Felsorolunk 16 gyakori károsítót, valamint írunk példákat is, hogyan lehet védekezni ellenük.

1. Csigák: Általában a fiatal palántákat és a leveleket pusztítják. Talán az a legjobb védekezés ellenük, ha kézzel összegyűjtjük és messzire elvisszük őket, de érdemes kipróbálni a sörcsapdát is - írja a balconygardenweb.com.

2. Levéltetű: Rendszerint kiszívják a nedvet a növényekből, amelyek így elhervadnak, de egyéb problémákat is okozhatnak. Érdemes erős vízpermettel lemosni a növényeket, amikor azonosítottuk őket, de a rájuk ragadozó rovarok betelepítése is segíthet – jegyzi meg az Agrárszektor.

3. Viaszos pajzstetű: Szintén a növények nedvével táplálkozik, de több probléma forrása is lehet. Rovarirtó szappannal, vagy kertészeti olajokkal lehet védekezni ellene.

4. Pajzstetű: A növények sejtnedveivel táplálkoznak és világos szívásfoltokat hagynak maguk után. Emiatt a növény súlyosabb esetben el is száradhat. Érdemes eltávolítani a fertőzött növényi részeket, valamint betelepíteni a ragadozóit a kertbe, de lehet próbálkozni kertészeti olajokkal is.

5. Liszteske: Ezek is a levelek nedvével táplálkoznak, sárgulást és növekedési problémákat okozva. Hasznos lehet ellenük a sárga lap használata, esetleg a rovarirtó szappané vagy a kertészeti olajé.

6. Tripsz: Szintén a növények nedveivel táplálkoznak, torzulást és növekedési problémákat okozva, de vírusokat is terjeszthetnek. Rovarirtó szappan vagy kertészeti olaj lehet hatásos ellenük.

7. Japán cserebogár: Képes teljesen levélteleníteni a növényt. Használható ellene rovarirtó szappan.

8. Takácsatkafélék: A levelekre rakják a petéiket. Képesek a levelek lehullását okozni. Rovarirtó szappan vagy kertészeti olaj lehet ellenük hatásos.

9. Hangya: Jellemzően nem okoznak károkat a növényben, azonban segíthetik egyes kártevők elterjedését. Védekezni rovarölő szappannal lehet ellenük, esetleg ültethetünk hangyariasztó növényeket.

10. Sáska: Sokféle növénnyel táplálkoznak, amiket teljesen lecsupaszíthatnak. Vetésforgó alkalmazása vagy rovarirtó szappan is hatásos lehet ellenük.

11. Poloskák: Sok növényben okozhatnak komoly károkat. Érdemes mindent eltávolítani a kertből, amin megbújhatnak, illetve telelhetnek. Emellett használhatunk ellenük talajtakarót, esetleg rovarirtó szappant, de kézzel is begyűjthetők.

12. Krumplibogár: Rövid idő alatt csupaszíthatja le a burgonyát. Érdemes az imágokat és a lárvákat is kézzel eltávolítani a növényről. Végső esetben használható rovarirtó vagy talajtakaró fóliával is lehet próbálkozni.

13. Darazsak: Az emberre is veszélyt jelentenek. Védekezni ellenük természetes szerekkel és rovarirtókkal tudunk. Ha kaptárat találunk, érdemes szakember segítségét kérni.

14. Drótféreg: A növények gyökereiben okozhatnak károkat. Ha rájövünk, hogy drótférgekkel van dolgunk, el kell távolítani a fertőzött növényeket, majd átforgatni a talajt.

15. Lótücsök: A növények föld alatti részét károsítja rágással. Használhatunk ellene különböző peszticideket, de a természetes ellenségeinek (madarak, varangy) a jelenlétét is elősegíthetjük a kertben.

16. Sodrómolyfélék: Számos fajuk hernyója összesodorja a tápláléknövény levelét, azt eszi és abban a csőben lakik. Teljesen el kell távolítani és megsemmisíteni a fertőzött, károsított részeket, ágakat. Ha nagyon szükséges, használhatunk rovarölő szereket is.

Arról, mely az a kilenc, hazánkban meglehetősen új és invazív kártevő, amelyekkel szintén szembe kell nézniük a magyar gazdáknak manapság, ebben a cikkünkben olvashatsz.

Ne hagyd ki!