Bizonytalanok a szakértők, mennyibe fog kerülni jövőre a magyar paradicsom
Fotó: Shutterstock

Úszik Európa a paradicsomban – akkor miért ilyen drága?

Túlkínálat van paradicsomból az európai piacokon, miután a vártnál korábban olcsó importparadicsom jelent meg a kontinensen. A héten minden paradicsomtípus ára csökkent a nemzetközi piacon.


Paradicsom-túlkínálat Európában

Marokkó idén meglehetősen korán, október végén indította az európai paradicsomexportját, így minden fajtatípusból túlkínálat alakult ki a kontinensen. A spanyolországi almeríai értékesítési központokban az összes paradicsomfajta ára a megelőző héten az előző évek azonos időszakához képest magasabb szintről indult, azonban a következő napokban csökkent – írja a FruitVeb, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A fürtös paradicsom kilójáért átlagosan 0,50 eurót (200 forint), a körte alakú típusért 0,30-0,65 eurót (120-260 forint), a hosszan eltartható fajtákért pedig 0,50-0,65 eurót (200-260 forint) kértek. Ezen a héten a csökkenés nem folytatódott, de az árak az alacsonyabb szinten stabilizálódtak.

Elképesztő termelésiköltség-növekedés a kertészetekben

Rossz hír azoknak, akik ragaszkodnak a hazai paradicsomhoz, hogy a magyarországi kertészetek energiaköltségei akár 10-15-szörösükre is ugorhattak az idén. Emellett sokkal drágábbak lettek az inputanyagok és a munkaerő, így 30-50 százalékra tehető a termelési költségek emelkedése 2022-ben. Igaz, a hajtató kertészetekben meglehetősen elterjedt a termálkutas fűtés, de teljesen az sem fedi le az energiaszükségletet.

Alternatívaként említhetjük szintén kiegészítő jelleggel a napelemes villamos energiatermelést, amit sok helyen alkalmaznak, de jelenleg a hirtelen megugró telepítési számmal felmerülő hálózati korlátok és kormányzati intézkedések megnehezítik az új telepítéseket

- közölte a FruitVeb.

Néhány üvegházban úgy próbálnak spórolni az energián, hogy csökkentik a kiegészítő világítás használatának időtartamát az őszi-téli hónapokban, sőt néha mellőzik is, viszont ez a terméshozam visszaesésével is járhat.

Még drágább lehet a termés, spórol a lakosság

Gubacsi Zoltánra, a Terméktanács alelnöke szerint nehéz lesz a jövőben a kertészetekben az árazás az infláció és az emelkedő rezsiköltségek miatt, hiszen mindezek hatására a lakosság vásárlóereje és költekezési kedve is csökkenni fog.

Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy mennyit lesznek hajlandók fizetni a fogyasztók a kertészeti termékekért. Az viszont látható, hogy ha nincs akció, nem fogy az áru.


Ne hagyd ki!