Tegyünk a tavaszi fáradtság ellen
Fotó: Shutterstock

Ez a 9 zöldség feltölt és segít az egészséged megőrzésében

Mutatunk kilenc olyan szuperegészséges zöldséget, amelyek fogyasztása jelentősen csökkentheti a betegségek kialakulásának kockázatát a szakértő szerint. A tavaszi fáradtság leküzdéséhez egyébként is szükség van energiára.


Szuperegészséges zöldségek

Minden zöldség rendelkezik olyan tulajdonságokkal és vegyületekkel, amelyek csökkentik a betegségek kockázatát. Egyes zöldségek azonban tápanyagdúsabbak, mint mások, és arra bátorítom az embereket, hogy minden nap építsék be ezeket az étkezéseikbe

- idézi Lon Ben-Asher dietetikust a Magyar Mezőgazdaság.

150-225 gramm zöldség fogyasztása lehet ajánlott naponta. Azonban a zöldségbevitelt optimalizálható olyan zöldségfélékkel, amelyek tele vannak tápláló vegyületekkel. Emellett a magas rost- és víztartalmú zöldségek abban is segíthetnek, hogy tovább érezzük jóllakottnak magunkat. De mutatunk kilenc zöldségfélét, amelyek fogyasztása akár napi szinten is ajánlott lehet:

  • Brokkoli: Egy szulforafán nevű vegyületet tartalmaz, amely rákellenes hatású. Emellett nagyszerű forrása a C-vitaminnak és káliumnak. Az utóbbi a szív- és érrendszeri egészség elősegítésével és a vérnyomás csökkentésével hozható összefüggésbe.
  • Karfiol: Glükozinolátok és izotiocianátok nevű vegyületeket tartalmaz, amelyeket szintén összefüggésbe hoztak a rák elleni küzdelemmel. Emellett folsav-, C-vitamin- és K-vitaminforrása.
  • Kelbimbó: Egy kaempferol nevű vegyületet tartalmaz, amely rákellenes és gyulladáscsökkentő hatású. Továbbá támogatja a szív- és érrendszer, a bélrendszer és az anyagcsere-egészségét, valamint nagyszerű forrása a folsavnak, a C- és K-vitaminnak, a káliumnak, illetve a magnéziumnak.
  • Leveles zöldségek: Olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek csökkentik a rák kockázatát. Valamint forrásai a luteinnek, a zeaxantinnak és a béta-karotinnak, amelyek támogatják a szív- és érrendszeri egészséget és a látást is.
  • Bab, lencse és borsó: A hüvelyesek nagy mennyiségű fehérjével rendelkeznek. Emellett nagyszerű káliumforrások, amelyek támogatják a szív- és érrendszeri egészséget és csökkentik a vérnyomást. Valamint nagy mennyiségű oldható rostot tartalmaznak, amelyek hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkentéséhez, illetve az anyagcseréhez, és segíthetik a vércukorszint szabályozását.
  • Édesburgonya: Tele van olyan hasznos tápanyagokkal, mint az A-vitamin, a C-vitamin és a mangán. Emellett kiváló káliumforrás, ami segíthet a vérnyomás csökkentésében.
  • Gombák: Igaz, nem zöldségek, de tele vannak immunrendszert támogató tápanyagokkal, például D-vitaminnal, szelénnel, cinkkel, rézzel és B-vitaminokkal. A fogyasztásuk segíthet megelőzni a sejtkárosodást és egészségesen tartani az immunrendszert.

Tehetünk a tavaszi fáradtság ellen

Szabó Adrienn, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika dietetikusa szerint pedig természetes, hogy a téli hónapok után tavaszra megváltozik a szervezet energiaigénye. Ahogyan növekszik a napsütéses órák száma, egyre többet vagyunk ébren, és aktívabbak is leszünk. Az alvást szabályozó melatonin hormon szintje emiatt csökken, ami változást hoz a szervezetben.

A sejtek az éjszakai pihenés közben regenerálódnak legjobban, és aki nem piheni ki magát, az fáradtabb, enerváltabb lehet. Ahhoz, hogy ezt az állapotot elkerüljük, az étkezésre, a vitaminokra és a mozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetni

- nyilatkozta Szabó Adrienn.

Ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket, valamint leküzdjük a fáradtságot, szükség van a megfelelő vitaminszint fenntartására, például friss zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, gabonafélék és hüvelyesek fogyasztásával.

Vannak azonban olyan mikrotápanyagok, amelyek kifejezetten az állati eredetű nyersanyagokban fordulnak elő: a tejtermékekben, húsokban, a halakban, a tojásban. A hőmérséklet emelkedésével kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, a fáradtsággal együtt azonban nő az ember étvágya, ezért érdemes figyelni arra, hogy mit mivel fogyasztunk. Egy jól összeválogatott menüsor hozzájárul ahhoz, hogy minden évszakban jól érezzük magunkat

- mondta a dietetikus.

Hozzátette, az étkezés mellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás is. Ezért táplálkozáskor javasolt meginni egy nagy pohár vizet.

The Conversation

Ne hagyd ki!