Jó és rossz hírek is érkeztek a zöldség- és gyümölcspiacról
Fotó: Shutterstock

Ellentétes irányba tart a zöldségek és a gyümölcsök ára

Enyhülhet az európai zöldséghiány, hiszen hamarosan bővülhet a zöldségkínálat a kontinens, így Magyarország piacain is. Ez kedvezően hathat a fogyasztói árak alakulására. Viszont úgy tűnik, a gyümölcsöknél tartós maradhat a magas árszint.


Mérséklődhetnek a magas zöldségárak

Jelenleg különösen magasak a zöldségárak Európa-szerte. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy az eddigi hűvösebb időjárás miatt később érnek a gyümölcsök az öreg kontinensen és Észak-Afrika zöldségtermesztő területein.

Azonban a magas zöldségárak dinamikus csökkenésnek indulhatnak a következő hetekben hazánkban, hiszen Magyarországon nem késik az üvegházi, fóliasátras hajtatott zöldségfélék szezonja. Április második felétől jellemzően a magyar paprika, paradicsom és uborka határozhatja meg a kínálatot.

Az árfordulatot jelzi az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése is, mely szerint március végén az uborka már 25 százalékkal, a fürtös paradicsom pedig 10 százalékkal olcsóbb volt, mint február utolsó hetében.

A Napi megjegyzi, Magyarországon az uborkát, a paprikát és a paradicsomot a mezőgazdasági vállalkozások szinte csak üvegházi körülmények között termesztik. Ennek előnye, hogy az időjárás hatása jóval kisebb mértékben befolyásolja a termesztést. Azonban a felhős és napos időszakok hossza meghatározó lehet a termés érésében az üvegházakban.

A gyümölcsökkel más a helyzet

Meglepően magas szinten áll a gyümölcsök ára is, ami miatt szintén leginkább a kedvezőtlen időjárás okolható. Tavaly történelmi aszály pusztított Nyugat- és Dél-Európában: ez a citrusfélék termésmennyiségét körülbelül harmadával vetette vissza. Példaként felhozható a lime is, amely árszintje a gyenge termés miatt a háromszorosára emelkedett néhány régióban.

Emellett idén a Magyarországon és a környező országokban a március utolsó és az április első hetében visszatérő fagyok is rosszkor érték a gyümölcsösöket. A barackfélék mellett néhol például a szilva és a cseresznye is virágzott, így több ültetvényen jelentős károkat okozott a hideg. Továbbá az almafáknak sem kedvezett az időjárás sokfelé. Tehát összességében elmondható, a fogyasztók tartósan magas gyümölcsárakkal számolhatnak idén is.

A járványban többet kertészkedtünk - kevesebb vetőmag fogy

Elindult a házi kerti vetőmag-értékesítési szezon is. A tasakos vetőmagfajtákból a becslések szerint az idén mintegy 20 milliót értékesítenek a forgalmazók, megközelítőleg 5 milliárd forint értékben - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A házi kerti vetőmagpiac kínálata meghaladja az ezer fajtát. A terméktanács adatai szerint a legkeresettebb termékek a zöldségmagok, utána következnek a fűszernövények és a virágok magjai. A legkelendőbb vetőmagok közé a borsó- és babfélék tartoznak, míg az aprómagvak közül a petrezselymek és a sárgarépafajták fogynak legnagyobb mennyiségben.

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a kereslet a cukkinik, a chilipaprikák, a cherry- és koktélparadicsomok, a salátafélék, valamint a különböző fűszernövények (kapor, bazsalikom, metélőhagyma) iránt - ismertette Pavelka Árpád, a terméktanács zöldség szekciójának tagja.

Az elmúlt években a világjárványban a konyhakerti vetőmagvak forgalma mintegy 15 százalékkal emelkedett amiatt, hogy a családok sokkal több időt töltöttek otthon és igyekeztek kertjük művelésével is többet foglalkozni. A mostani szezonra ez a trend visszaesni látszik: az eladott mennyiség évente 3-5 százalékkal csökken. Az önellátó kiskerti gazdálkodás egyre inkább a díszkert, pihenőkert irányába fordul.


The Conversation

Ne hagyd ki!