A problémák emelik a zöldségek árszintjét is
Fotó: Shutterstock

Európai zöldségpiaci gondok vásárlási korlátozásokkal

Gondok jellemzik az Európai Unió és az Egyesült Királyság zöldségpiacait. A probléma elsősorban a mezőgazdaságnak kedvezőtlen spanyolországi és marokkói időjárásra vezethető vissza. Emiatt több élelemiszer-kiskereskedelmi lánc mennyiségi korlátozásokat kényszerült bevezetni a vásárlásoknál a briteknél.


Európa zöldségeskertje egy hatalmas műanyagtenger

Almeriát „Európa gyümölcsöskertjeként” is ismerik, bár találóbb lehet rá az a kifejezés, ahogyan a spanyolok emlegetik: „el mar de plástico”, azaz a műanyagtenger. Műholdképeken is jól látható, ahogyan 32 ezer hektáron sorakoznak itt szorosan egymás mellett az üvegházak fehér, műanyag sátrai a tengerparttól egészen a hegyekig.

Ezen a területen néhány granadai gazdasággal együtt összesen 4,5 millió tonnányi zöldséget termelnek évente, ami nagyjából az Európai Unió teljes keresletének 50 százalékát (téli hónapokban 60 százalékát) képes kielégíteni. Jut is az itt megtermelt javakból a legtöbb uniós országába, valamint a brit piacra is. Ezeknek a melegházaknak a termelési rátáik az európai mezőgazdaság átlagos termelékenységének akár a 30-szorosát is elérhetik. Viszont egyik nagy hátulütője az ilyenfajta termelésnek, hogy akkora nyomást gyakorol a környezetre, amely veszélyezteti a saját-, valamint a környező ökoszisztéma jövőjét.

Zöldségpiaci gondok Európában

Jelenleg zöldségpiaci gondok jellemeznek több uniós országot és az Egyesült Királyságot is. Európa-szerte próbálnak spórolni a gazdák a jellemzően gázüzemű melegházak energiaköltségén az elszálló energiaárak miatt, ezért csökkennek a termelési kibocsátások.

Ezt tetézi, hogy Dél-Spanyolország mezőgazdasági területein, valamint a jelentős zöldség- és gyümölcsexportőr Marokkóban sem kedvez a jelenlegi időjárás a növénytermesztésnek. Ehhez jönnek az inputanyagok árnövekedése, a globális szállítási problémák, valamint a tavalyi súlyos európai aszály következményei. A felsorolt gondok felnyomták a termés árát az elmúlt hetekben is, bár a szakemberek szerint már érezhető némi mérséklődés az árszintekben.

A Magyar Mezőgazdaság megemlíti, az elmúlt 30 napban a paradicsom ára a termelői piacon csaknem 60 százalékkal (1,25 eruo/kg-ról 1,99 euróra), az uborka árszintje 120 százalékkal (0,91 euró/kg-ról 1,98 euróra), a paprika árszabása pedig több mint 100 százalékkal (1,07 euró/kg-ról 2,19 euróra) emelkedett.

Vásárlási korlátozások

Az ellátási nehézségek miatt vásárlási korlátozásokat vezetett be több kiskereskedelmi üzletlánc az Egyesült Királyságban. Például a Tesco, az Asda, az Aldi és a Morrisons boltjaiban alkalmanként csak két-három darabot lehet vásárolni egyebek mellett paradicsomból, paprikából és uborkából.

A portál szerint a mostani helyzet könnyen megismétlődhet a következő években is a szigetországban. Némi könnyebbség csak március végén várható, legalábbis a paradicsomnál, amiből addigra lesz elérhető számottevő mennyiségű hazai áru a boltokban.

Azonban Unióban zöldségellátási problémákról jellemzően nem beszélhetünk. Viszont gondot jelentenek az említett okok miatt elszálló zöldségárak, amelyek könnyen visszafoghatják a keresletet.

Ne hagyd ki!