Heathrow repülőtér London utazásra várakozók

Heathrow, London

Fotó: Shutterstock

Visszasírják a Brexit előtti időket a brit légiközlekedésben

A brit légiközlekedési iparág vezetői el akarják érni, hogy külföldieket is alkalmazhassanak, egyelőre sikertelenül. Közben a reptereken azt kérik az utasoktól, hogy csak egy poggyászt vigyenek magukkal, és az is minél kisebb legyen.A nagy-britanniai járattörlések és késések a napokban több ezer, vakációra készülő utast érintettek. A fennakadások oka szakértők szerint egyértelműen a munkaerőhiány.

Káosz

A szigetországban az iskolai szünet és a gyémántjubileumi ünnepnapok egybeesése volt az első nagy teszt, amellyel az iparág szembesült a Covid-korlátozások márciusi feloldása óta. A Cirium repülési adatfeldolgozó közlése szerint május 27-e és június 5-e között közel 27 ezer gép szállt volna fel az Egyesült Királyságban.

Az iparágban azonban minden igyekezet ellenére sem sikerült pótolni azokat az alkalmazottakat, akik a Covid idején veszítették el állásukat. Ennek következményeként végeláthatatlan sorok alakultak ki a reptereken a biztonsági ellenőrzőpontok előtt, illetve a poggyászleadásnál, és számos járatot töröltek.

Iparági vezetők Grant Shapps közlekedési államtitkárnak azt javasolták: nyissák meg a légiközlekedési munkaerőpiacot európai uniós munkavállalók előtt, még mielőtt megkezdődne a júliusi és augusztusi roham a reptereken. Arra hivatkoztak, hogy kreatív iparágakban dolgozó külföldiek is kaphatnak különleges vízumot. Ezeket jelenleg mások mellett grafikusok, IT-sok, séfek és balett táncosok kaphatják meg. Az államtitkár nem támogatta a felvetést.

Takarékos csomagolás

A Jet2 légitársaság vezetője egyértelműen a Brexitet okolta a munkaerőhiány miatt.

A Brexit miatt százezrek, ha nem milliók kerültek ki a munkaerőpiacról, és ennek kétségkívül megvan a hatása

– mondta a BBC-nek.

A reptereken kialakult káosz után arra kérték az utasokat, hogy azon az egy bőröndön kívül, amit felvihetnek magukkal a fedélzetre, ne vigyenek magukkal más útipoggyászt. A GMB, amely a légiközlekedési iparág dolgozóit képviseli, arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nincs becsekkolnivaló bőrönd az utasoknál, zökkenőmentesebb a beszállási folyamat. Emellett minél kisebb bőröndöt visznek magukkal, annál kevesebb időt kell tölteniük a biztonsági ellenőrzésen.

A Covid előtt az Egyesült Királyság repterei és légitársaságai mintegy 140 ezer embert alkalmaztak. Az elmúlt két évben csak a helyi légitársaságoktól 30 ezer embert küldtek el. A UK munkaerőpiacán jelenleg rekordszámú a betöltetlen állások száma, miközben a munkanélküliségi ráta ötven éve nem volt ilyen alacsony.

Itt arról írtunk, mennyibe kerülhet idén a tengerhez repülni.

Ne hagyd ki!