Naplementében hintázó lány aki örül a négynapos mmunkahétnek
Fotó: Unsplash

Újabb cég állt át a négynapos munkahétre

A milliárd dolláros amerikai startup, a Bolt (nem összekeverendő a hazánkban is működő, azonos nevű vállalattal) három hónapos tesztprojektet indított, amelyben azt vizsgálja, hogyan hat a dolgozóira a négynapos munkahét.Bővített hétvége

A kiskereskedelmi márkák online fizetési technológiájára szakosodott Bolt Financial startup piaci értéke idén nyáron meghaladta az egymilliárd dollárt egy több mint 300 millió dolláros befektetésnek köszönhetően. A vállalat most ismét középpontba került, ugyanis belépett azoknak a cégeknek az egyre népesebb táborába, amelyek átálltak a négynapos munkahétre. A Bolt esetében úgy néz ki a projekt, hogy a dolgozók számára nemcsak a szombat és a vasárnap szabad, hanem a péntek is. A projekt három hónapig tart, és ha pozitív eredményekkel zárul, magyarul, ha a munkavállalók teljesítménye nem romlik, akkor véglegesítik az innovatív munkarendet. A vállalatnál több mint 300 ember dolgozik.

Gondoskodó unikornis

A tesztütem a múlt héten kezdődött, a tudatos vállalati kultúra jegyében. A vezérigazgató, Ryan Breslow úgy fogalmazott, céljuk, hogy magasan tartsák az elvégzett munka minőségét, miközben előtérbe helyezik a csapattagok egészségét és jólétét. Alapvetően mindenkinek magának kell megoldani, hogy az összes meetinget lezavarja és a munkáját is megfelelően elvégezze a négy nap alatt. Természetesen az ügyfélszolgálat nem állhat le egy teljes hétköznapra, ezért az ügyfelekkel foglalkozó alkalmazottak műszakokban dolgoznak, így egymás között feloszthatják, hogy ki melyik napon pihen a hét folyamán. A vállalat az első technológiai unikornis, amelyik egy nappal tovább hagyja pihenni a dolgozóit. Az átállás célja a munkavállalók mentális egészségének megőrzése és a kiégés elkerülése. Breslow hozzátette, hogy rugalmasan kezelik a rendszert, és indokolt esetben dönthetnek úgy az alkalmazottak, hogy pénteken is bemennek dolgozni, de ez inkább kivétel, mint szabály. Úgy véli, a háromnapos pihenő előnyösen hat a kreativitásra, egy megfeszített négy nap alatt pedig hatékonyabban lehet dolgozni, mint a hagyományos munkarendben.

Mások is próbálkoznak

A rövidebb munkahetek ötlete nem újkeletű, egyebek között a spanyolok is elindítottak egy hároméves tesztprojektet. Eddig csaknem 200 cég jelezte részvételi szándékát a tesztelésben, ami nagyjából 3000-6000 munkavállalót fog érinteni. A kormány hároméves tesztidőszakot tervez, amelyhez 50 millió euró támogatást biztosít. Ezt az Európai Uniótól származó helyreállítási alapból fedeznék. A projekt első évében a résztvevő kis-és középvállalatok extra költségeit 100, a második évben 50, a harmadikban pedig 25 százalékban pótolnák. Így bőven lenne idejük a cégeknek a folyamatok és az erőforrások optimalizálására. A munkavállalók fizetése nem csökkenne.

A spanyolok mellett az Unilever új-zélandi leányvállalat is bejelentette, hogy 20 százalékkal csökkenti az alkalmazottaitól elvárt munkaórák számát, természetesen változatlan fizetés mellett.

Izlandon öt éven keresztül tesztelték a négynapos munkahét hatékonyságát, ami óriási sikert aratott. Az eredményeken felbuzdulva a szigetországi szakszervezetek azonnal mozgásba lendültek. Jelenleg az izlandi aktív munkavállalók 86 százalékának van lehetősége átállni a négynapos munkarendre. Túlnyomó többségük természetes élt is a lehetőséggel.

A példákat hosszan lehetne sorolni. Magyarországon is lehetett olvasni néhány cég kísérletezéséről, de az paradigmaváltásra még várni kell.

Ne hagyd ki!