A milliárd dolláros amerikai startup, a Bolt (nem összekeverendő a hazánkban is működő, azonos nevű vállalattal) három hónapos tesztprojektet indított, amelyben azt vizsgálja, hogyan hat a dolgozóira a négynapos munkahét.Bővített hétvége

A kiskereskedelmi márkák online fizetési technológiájára szakosodott Bolt Financial startup piaci értéke idén nyáron meghaladta az egymilliárd dollárt egy több mint 300 millió dolláros befektetésnek köszönhetően. A vállalat most ismét középpontba került, ugyanis belépett azoknak a cégeknek az egyre népesebb táborába, amelyek átálltak a négynapos munkahétre. A Bolt esetében úgy néz ki a projekt, hogy a dolgozók számára nemcsak a szombat és a vasárnap szabad, hanem a péntek is. A projekt három hónapig tart, és ha pozitív eredményekkel zárul, magyarul, ha a munkavállalók teljesítménye nem romlik, akkor véglegesítik az innovatív munkarendet. A vállalatnál több mint 300 ember dolgozik.

Gondoskodó unikornis

A tesztütem a múlt héten kezdődött, a tudatos vállalati kultúra jegyében. A vezérigazgató, Ryan Breslow úgy fogalmazott, céljuk, hogy magasan tartsák az elvégzett munka minőségét, miközben előtérbe helyezik a csapattagok egészségét és jólétét. Alapvetően mindenkinek magának kell megoldani, hogy az összes meetinget lezavarja és a munkáját is megfelelően elvégezze a négy nap alatt. Természetesen az ügyfélszolgálat nem állhat le egy teljes hétköznapra, ezért az ügyfelekkel foglalkozó alkalmazottak műszakokban dolgoznak, így egymás között feloszthatják, hogy ki melyik napon pihen a hét folyamán. A vállalat az első technológiai unikornis, amelyik egy nappal tovább hagyja pihenni a dolgozóit. Az átállás célja a munkavállalók mentális egészségének megőrzése és a kiégés elkerülése. Breslow hozzátette, hogy rugalmasan kezelik a rendszert, és indokolt esetben dönthetnek úgy az alkalmazottak, hogy pénteken is bemennek dolgozni, de ez inkább kivétel, mint szabály. Úgy véli, a háromnapos pihenő előnyösen hat a kreativitásra, egy megfeszített négy nap alatt pedig hatékonyabban lehet dolgozni, mint a hagyományos munkarendben.

Mások is próbálkoznak

A rövidebb munkahetek ötlete nem újkeletű, egyebek között a spanyolok is elindítottak egy hároméves tesztprojektet. Eddig csaknem 200 cég jelezte részvételi szándékát a tesztelésben, ami nagyjából 3000-6000 munkavállalót fog érinteni. A kormány hároméves tesztidőszakot tervez, amelyhez 50 millió euró támogatást biztosít. Ezt az Európai Uniótól származó helyreállítási alapból fedeznék. A projekt első évében a résztvevő kis-és középvállalatok extra költségeit 100, a második évben 50, a harmadikban pedig 25 százalékban pótolnák. Így bőven lenne idejük a cégeknek a folyamatok és az erőforrások optimalizálására. A munkavállalók fizetése nem csökkenne.

A spanyolok mellett az Unilever új-zélandi leányvállalat is bejelentette, hogy 20 százalékkal csökkenti az alkalmazottaitól elvárt munkaórák számát, természetesen változatlan fizetés mellett.

Izlandon öt éven keresztül tesztelték a négynapos munkahét hatékonyságát, ami óriási sikert aratott. Az eredményeken felbuzdulva a szigetországi szakszervezetek azonnal mozgásba lendültek. Jelenleg az izlandi aktív munkavállalók 86 százalékának van lehetősége átállni a négynapos munkarendre. Túlnyomó többségük természetes élt is a lehetőséggel.

A példákat hosszan lehetne sorolni. Magyarországon is lehetett olvasni néhány cég kísérletezéséről, de az paradigmaváltásra még várni kell.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!