Afrikai emberek színes ruhákban valamire várnak
Fotó: Shutterstock

Három dolgot nyerhet Putyin az éhségtervvel

A Yale történésze szerint Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy néhány országot kiéheztet az ukrajnai győzelem érdekében.


Timothy Snyder Twitter-bejegyzésben magyarázta, szerinte hogyan használja a Kreml az élelmiszerkrízist saját céljaira. A törekvést az éhségpolitika legújabb fejezetének nevezte.

Éhségterv

Oroszországnak éhségterve van. Putyin arra készül, hogy éhségbe taszítsa a fejlődő világ nagy részét európai háborújának következő lépésében

– véli a történész.

Snyder, az autoriter rezsimek szakértője felhívta a figyelmet arra, Ukrajna milyen fontos szerepet játszik a globális élelmiszerellátásban. Az oroszok és ukránok a világ gabonaellátásának 30 százalékát teljesítik. Itt írtunk arról, hogy Ukrajnában 20-25 millió tonna gabona ragadhatott be, és milyen erőfeszítéseket tesznek nemzetközi szervezetek ennek felszabadítására.

Ha az orosz blokád folytatódik, több tízmillió tonna élelmiszer fog elrohadni a raktárakban, és több tízmillió ember fog éhezni Afrikában és Ázsiában

- mutatott rá Snyder.

Migránsok Európában

Szerinte Putyin „éhségtervének” három fő célja van:

  1. megakadályozni az ukrán exportot, ezzel Ukrajnát ellehetetleníteni,
  2. destabilizálni Európát olyan területekről érkező migránsokkal, ahol az ukrán gabonából élnek (Észak-Afrika, Közel-Kelet),
  3. megtámogatni a propagandaháborút.

Amikor kitörnek az éhséglázadások, az orosz propaganda Ukrajnát fogja hibáztatni, majd felszólítja az országot, hogy ismerje el az orosz területi követeléseket, és a nyugatot, hogy szüntessék meg az ellene hozott szankciókat – magyarázta Snyder.

A történész emlékeztetett rá, hogy a Szovjetunió vezetője, Sztálin, valamint a német Adolf Hitler is megpróbált kontrollt szerezni az ukrajnai élelmiszerkészlet felett, de úgy véli, hogy Putyin terve a kolonizáció új szintje.

Oroszország azt tervezi, hogy kiéhezteti Afrikát és Ázsiát az ukrajnai háború megnyerése érdekében

– foglalta össze Snyder.

A rizs is drágul

Az élelmiszerárak világszerte bődületes mértékben emelkednek. A rizs lehet a következő: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének májusi árindexe szerint a rizs ára zsinórban ötödik hónapja folyamatosan nő, mostanra éves rekordot döntött. Ennek oka részben az emelkedő gabonaár, részben pedig a termelés magasabb költségei. Az elérhetetlen gabonát a rizs részben helyettesítheti, tehát a növekvő kereslet emeli az árat.

Ne hagyd ki!