Sok mindent kiderített a rögös túróról egy kutatás
Fotó: Shutterstock

Miért a rögös a magyarok kedvenc túrója? Itt a válasz

A magyar rögös túróval kapcsolatban készült kutatás a napokban. A Tej Terméktanács felmérésének fókuszába a lakosság túrófogyasztási szokásai, a túrófajta kiválasztásának a motivációi, valamint a rögös túró Hagyományos Különleges Termék (HKT) védjegyének ismeretsége álltak.


A magyar rögös túró került egy friss kutatás fókuszába

A rögös túrót, mint különleges élelmiszert az Európai Unió elismerte, így 2019-ben megkapta a Hagyományos Különleges Termékek (HKT) védjegyét. A Tej Terméktanács a túrótermék hazai népszerűsítése érdekében tavaly januárban kezdett kétéves kampányba. Egy évvel később, idén pedig felmérték, mennyire lehetett sikeres ezidáig a program.

A hazai felnőtt lakosságra, valamint nemre, korra, illetve régióra és lakóhelytípusra nézve reprezentatív kutatás fókuszában a kampány hatékonyságának a mérése, a rögös túróra vonatkozó fogyasztási szokások, a vásárlási motivációk megismerése, valamint a túrófajta HKT védjegye ismertségének a felmérése állt – írja az Agrárszektor.

A felmérés rámutatott, hogy a legtöbb válaszadónak elsőként a rögös jut eszébe a túrótípusok közül. E túrófajta jellemzően nosztalgikus gondolatokat ébreszt a vásárlókban, valamint igen kedvező véleménnyel vannak a minőségéről és tulajdonságairól is. A túróvásárlók kétharmadának szokott a kosarába kerülni, és minden negyedik vásárló ezt a típust veszi a leggyakrabban. Azonban a kereslete függ az árától és a kiszerelése méretétől is. Emellett leginkább magyaros ételekhez tartják előnyösnek ezt a fajtát.

A kutatás arra is rávilágított, sokan mondtak le a túróvásárlásról a rendkívüli élelmiszerdrágulás miatt. Emellett a HKT végjegyről nagyjából minden negyedik megkérdezett hallott, és minden ötödik vásárlását befolyásolja. Szintén az ötödük találkozott a Tej Terméktanács túrós kampányával, és a kétharmaduknak (a válaszadók nagyjából 13 százaléka) tetszett, és a vásárlói döntéseikre is hatással volt. A tej-szív védjegy ennél is ismertebb, igaz, a múltja is nagyobb. A megkérdezettek kétharmada ismerte, és a negyedük vásárlásait is befolyásolta.

Akár a fogyásban is segíthet a túrófogyasztás

A fogyás egyik kulcsa a testmozgás, a másik pedig a megfelelő táplálkozás lehet. Egy esetleges diéta alkalmával nem feltétlenül kell lemondanunk a nassiról, ami akár a túró is lehet, amely fogyasztása a fogyásban is segíthet.

A túrónak magas a fehérjetartalma: nagyjából 128 gramm termék 28 gramm fehérjét tartalmaz, ami a szükséges napi értéknek körülbelül a fele. A sajtokhoz és öntetekhez képest viszonylag alacsony a kalória-tartalma, azonban ugyanazt a tápanyagtartalmat nyújtja, mint más tejtermékek. A túró nem a fogyás eszköze, de tápláló és laktató lehetőség. A beépítése az étrendbe segíthet abban, hogy hosszabb ideig jóllakottak maradjunk.

Mindemellett a túrófogyasztás akár a jobb kedélyállapotunkhoz is hozzájárulhat. Az L-tirozin aminosav olyan neurotranszmitterek előállításában segít, amelyek befolyásolhatják a hangulatunkat. A forrásai közé tartozik például a túró. A túrótermékek magas fehérjetartalma pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a szervezet előállítsa és felhasználja a hangulatjavító hormonjait. Ezenkívül a túró szelént is tartalmaz, amely összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásának kisebb kockázatával.

The Conversation

Ne hagyd ki!