A kiegyensúlyozott táplálkozás részei is lehetnek egyes nassolnivalók. Ezek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. A téli hónapokban pedig segíthetnek megerősíteni az immunrendszert.
Nassolnivalók is lehetnek egészségesek
Léteznek olyan nassolnivalók, amelyek amellett, hogy jóízűek, egészségesek is. Képesek erősíteni az immunrendszert a leghidegebb hónapokban, értékes tápanyagokhoz juttatva azt. De mutatjuk a Clean Plates felsorolását ezekről az élelmiszerekről:
Mandula: E-vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt védi a sejteket a szabad gyököktől, valamint erősíti az immunrendszert. Emellett gazdag rostban, fehérjékben és egészséges zsírokban.
Görög joghurt: Probiotikumban gazdag, emiatt fogyasztása kedvez az emésztőrendszernek, valamint az immunrendszert is támogatja a megfelelő működésben. Mindemellett remek fehérjeforrás.
Áfonya: A benne található C-vitamin fontos szerepet játszik a fehérvérsejt-képződésben, így segíthet legyőzni a kórokozókat a szervezetben.
Narancs: Szintén bőségesen ellátja a szervezetet C-vitaminnal. Antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben is gazdag, valamint erősíti az immunrendszert is.
Étcsokoládé: Immunerősítő, gyulladásgátló flavanolokat tartalmaz. A 70 százalékos, vagy annál nagyobb kakaótartalmú étcsokoládékat érdemes (mértékkel) fogyasztani a kedvező hatások elérése érdekében – írja a Magyar Mezőgazdaság.
Kiváló immunerősítő a házi savanyúkáposzta is
Egyébként a szakemberek szerint télen igen nagy mennyiségben ajánlott savanyú káposztát is fogyasztani, hiszen segíthet több egészségügyi probléma megelőzésében. Mi is sorolunk néhány nyomós érvet a fogyasztása mellett:
- Vitaminok (A, C, B,) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, folsav, nátrium) gazdag forrása.
- A káposzta erjedésével a szervezetnek kedvező szerves savak és probiotikumok jönnek létre.
- Segítheti az emésztést, hiszen támogatja a vitaminok felszívódását.
- A jótékony baktériumai akár betegségektől is megvédhetnek.
- Fogyási célok eléréséhez is hozzájárulhat, hiszen segíti az emésztést, kalóriaszegény, de rostokban gazdag, így teltségérzetet okoz.
- Az olyan ételek fogyasztásától, amelyek jótékonyan hatnak az egészségre, pozitívabbá válik az ember, és jobban kezeli a stresszes helyzeteket.
- Antioxidánsai megelőzhetik a DNS bizonyos károsodásait, például megállíthatnak egyes mutációkat és blokkolhatják a túlzott sejtnövekedést.
- Javíthatja a szívműködést és erősítheti a csontokat, hiszen a benne lévő K2-vitamin segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, valamint a kalcium felszívódását, illetve hozzájárulhat a vérnyomás megfelelő szintre állításához.
Azonban házi savanyú káposztával jobban járhat az ember, mint a boltival. Ennek oka, hogy amíg az utóbbit jellemzően ecettel vagy citromsavval savanyítják, valamint bórkénnel és tartósítószerrel kezelik, az előbbi többnyire természetes erjedéssel készül. Az így létrejövő tejsavnak fertőtlenítő hatása van, tehát gátolja a romlást okozó gombák és baktériumok elszaporodását, és számos kedvező élettani hatást biztosít a savanyúságnak.