Az érintett települések fürdői akár gyógyfürdővé is válhatnak
Fotó: Shutterstock

Új hazai termálkutak kaptak gyógyvizes minősítést

Újabb három termálkút kapott gyógyvízi minősítést Magyarországon. Ez nem jelenti azt, hogy az érintett települések fürdői automatikusan gyógyfürdők lesznek, viszont innentől akár azzá is válhatnak.


Örülhetnek a fürdőzők: új vizeket minősítettek gyógyvíznek hazánkban

Idén három gyógyvízzel gazdagodott az ország. Az egyik minősített víz a Szatmár Kincse Gyógyvíz, amivel a Mátészalkai Városi Uszoda és Strandfürdő büszkélkedhet. Az orvosi vizsgálatok szerint ez a víz csípő- és térdízületi arthrosisban szenvedő betegeknél, valamint gerinc és ízületi degeneratív és gyulladásos megbetegedésekre is javasolt - írja a Termál Online.

Mellette Szolnokon a 2-es számú termálkút vize is gyógyvízminősítést kapott. Ez a negyedik minősített gyógyvizes kút a városban. Egyébként Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében Berekfürdő és Tiszajenő településeken is találhatók gyógyvizes kutak. Berekfürdőn gyógyfürdő is üzemel, Tiszajenőn pedig palackozva forgalmazzák a vizet.

Továbbá Kiskunhalason a 4-es számú fürdő termálkútját jegyezték be a gyógyvizek lajstromába. Ezzel együtt a település már két minősített gyógyvizes kúttal rendelkezik.

A cím megszerzése miatt az érintett fürdő nem lesz automatikusan gyógyfürdő, hiszen a gyógyvíz és a gyógyfürdő minősítés két eltérő úton szerezhető meg. Ráadásul mindkét értékelést el lehet veszíteni.

Kifogásolható volt néhány szabadstrand vízminősége tavaly

Arról is beszámoltunk, hogy tavaly tíz szabadtéri fürdő nem kapta meg a jó vagy kiváló vízminősítést a hazánkban üzemelő 265 fürdőhely közül. Azok vizét tűrhető vagy kifogásolt kategóriába sorolták – tájékoztatott korábban Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezető vízhigiénés szakértője.

A tiszakécskei szabadstrand, a békési dánfoki szabadstrand, a soltvadkerti Vadkerti-tó és a gárdonyi Tini Strand kapott kifogásolt besorolást, de ezeknél a fürdőhelyeknél sem arról van szó, hogy folyamatosan rossz a vízminőség, csak gyakrabban fordulnak elő szennyezési események

- nyilatkozta Vargha Márta.

A népegészségügyi hatóság beavatkozása nyomán azonban ezeken a helyszíneken is elejét vették az egészségügyi kockázatoknak, így az üzemeltetőik kinyithatták a strandokat az előző szezonra.

Folyamatosan vizsgálják a vízminőséget

Helyszíni szemle és laboratóriumi vizsgálatok után határozzák meg a természetes fürdővizek minőségét a szakemberek. A szabadtéri fürdőkben elsősorban azt vizsgálják, vannak-e szemmel látható szennyeződések, mint például úszó olajfolt, darabos szennyezés, esetleg vízvirágzásra utaló jel. A laboratóriumban pedig olyan indikátor baktériumok mennyiségét mérik a vízmintákban a szakértők, amelyek szennyvízből származó szennyezésre utalhatnak.

Az így meghatározott eredményekből, négy év teljes adatsorából – összesen 16 minta alapján – történik a minősítés, ami alapján arra következtethetnek, hogy egy adott standon milyen valószínűséggel fordulhat elő emberi egészségre ártalmas szennyezés

– magyarázta a szakértő.

The Conversation

Ne hagyd ki!