Több tévhit kering a fatüzelésről Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Öt tévhit a fatüzeléssel kapcsolatban

Megugrott a kereslet a fatüzelésű kályhákra, kazánokra és a tűzifára az elmúlt hónapokban, ami egyértelműen a gáz és a villamos energia toronymagas árával magyarázható. Azonban igen sok a tévhit a fatüzeléssel kapcsolatban.


Megnőtt az igény a kályhákra és a kazánokra

14-szeresére nőtt az érdeklődés a fatüzelésű kandallókra és kályhákra az Olcsóbbat.hu oldalán a közelmúltban. A hirtelen keresletnövekedés egyértelműen a magyar rezsiszabályok átalakításával, valamint a gáz és elektromos áram világpiaci árának a megugrásával magyarázható.

Nyáron meg volt tömve a raktárunk, több ezer termékünk állt bent, azóta azok mind elfogytak

- nyilatkozta Baranyai Zoltán, a kályhákkal és kandallókkal kereskedő Warnex-Global Magyarország Zrt. marketingese.

Tűzterek építésére is rendkívül nagy lett az igény, amivel párhuzamosan elszállt az áruk is. Amíg korábban 6-700 ezer forintból kijött egy épített kályha, addig most csak a tűzterek kialakítása kerül ennyibe.

A rezsiköltségek enyhítésére és a fatüzelésre megnövekedett igény miatt az Agrárminisztérium tűzifaprogramot indított. A közleményük szerint szeptember első három hetében az állami erdőgazdaságok 500 ezer köbméter vastag fát értékesítettek kedvezményesen a lakosságnak.

Tévhitek a fatüzelésről

Nem csak Magyarországon jellemző a fatüzelés felfutása, hanem például Németországban is. Ezért a német Agrarheute portál videóban tisztázott öt közismert tévhitet a fatüzeléssel kapcsolatban, melyek a következők:

1, Jobb a fa, ha tovább szárad: A kivágása utáni első ősszel is lehet fűteni a fával, bár sok múlik a szárítása módján. A friss tönköket legkésőbb tavasszal érdemes felhasítani (a fakitermelés időszaka jellemzően az ősz és a tél), hogy hatékonyabb legyen a száradásuk. Utána csapadéktól védett, szellős helyen érdemes tárolni, így a fűtési szezonra kiszáradhatnak a fák.

2, Nem égnek egyformán a különböző fafajok: Tény, hogy a keményfák (például a bükk és a tölgy) lassabban égnek, azonban a fafajok kilogrammonkénti fűtőértékében nincs érdemi különbség. A szakértők szerint a legjobb, ha a tűzifakészlet kemény- és puhafát is tartalmaz.

3. Begyújtáshoz a legjobb az újságpapír: Az újságpapír égetésekor a nyomdafesték miatt sok káros anyag kerül a légkörbe, ezért a szakemberek inkább forgácsalapú kandallógyújtót, vagy nagyon vékony gyújtóst javasolnak helyette.

4. Jobb, ha több fa van a kályhában: Nem jó, ha teletömjük a kályhát fával, mert kevesebb oxigén jut az égéshez, így kisebb hőmérséklettel jár.

5. Szén- és grillbrikett is mehet a fatüzelésű kályhába: Nem minden kályha bírja a folyamatos izzást, és jelentős károsanyag kibocsátással is járhat, ha a gyújtóson kívül mást is égetünk. A szén és a grillbrikettek helyett jó alternatíva lehet a fűrészporból préselt fabrikett.

Ne hagyd ki!