Rendkívül fontos a megfelelő étkezés az egészség megőrzése érdekében, különösen az évek előrehaladtával. Egyes élelmiszerek fogyasztása a szervezet előnyére válhat, azonban számos étel akár a kárára is lehet.
Kerülendő élelmiszerek 50 év felett
Egyes élelmiszerek fogyasztása hozzájárulhat például az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához is. 50 év felett emiatt kerülendő néhány ételt, bár Jenna Appel dietetikus szerint egyetlen élelmiszercsoport sem kerülhet le teljesen az asztalról. Azonban egy bizonyos kor után néhányat minimalizálni kell az étrendben. Ő és Jacklyn Gaylis Kirschen szakértő ezeket a csoportokat sorolja ide:
- hozzáadott cukros üdítőitalok (rendszeres fogyasztásuk összefügghet például a súlygyarapodással, valamint a cukorbetegség, illetve a stroke és a demencia kialakulásának kockázatával);
- édesítőszereket használó diétás üdítők (túlzott fogyasztásuk növelheti a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma kockázatát);
- erősen feldolgozott élelmiszerek (édességek is).
Az ilyen típusú élelmiszerek általában magas cukortartalommal, egészségtelen zsírokkal és nátriummal rendelkeznek. Gyakran hiányoznak belőlük a rostok, vitaminok és ásványi anyagok, amelyekre a szervezetünknek szüksége van az egészséghez, és kalóriadúsak, ami azt jelenti, hogy súlygyarapodáshoz, emelkedett koleszterinszinthez, megnövekedett vérnyomáshoz és a krónikus betegségek egyéb kockázati tényezőihez vezethetnek
- idézi Jacklyn Gaylis Kirschen dietetikust véleményét az erősen feldolgozott élelmiszerekről a Magyar Mezőgazdaság.
Javasolt élelmiszerek 50 felett
Az említett élelmiszercsoportok helyett Kirschen a mediterrán stílusú étkezési minta követését ajánlja.
Ez azt jelenti, hogy az étkezéseket a gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a sovány fehérje és az egészséges zsírok köré kell építeni
- fejtette ki a szakértő.
Appel pedig a fehérjék és az egészséges zsírok előtérbe helyezését tanácsolja 50 felett, amelyek segítenek a hormonháztartás kiegyensúlyozásában, a vércukorszint stabilan tartásában és a gyulladások csökkentésében. Ilyen élelmiszerek lehetnek például az avokádó, a diófélék, a magvak, valamint az olívaolaj. De mindketten kiemelik, különösen fontos a tápanyagokban gazdag ételek fogyasztása.
Három hús, ami 40 felettieknek is ajánlott lehet
Nagy szüksége van vasra is a szervezetnek, hiszen hozzájárul a növekedéshez és a fejlődéshez. 40 év felett különösen ajánlott, mivel fokozhatja az anyagcserét. Továbbá a hemoglobin előállításához is szükséges, amely a vörösvértestek fehérjéje, és segít az oxigént szállításában a szervezetben.
A vasnak két típusa van, a heme és a nem heme. A heme az állati húsokban és a tenger gyümölcseiben található. Ez szívódik fel legkönnyebben a szervezetben. A nem heme a növényi eredetű élelmiszerekben fordul elő. Szintén fontos része az egészséges táplálkozásnak, de nem szívódik fel maradéktalanul.
A vas jótékony hatással van az anyagcserére, mivel a hemoglobin alkotórésze, amely a vérben lévő oxigént szállítja a sejtekhez az egész testben. Az oxigén a sejtek anyagcseréjéhez szükséges, a vashiány pedig csökkent oxigénszállításhoz, majd fáradtsághoz és alacsony energiaszinthez vezethet
- idéztük Meaghan Greenwood táplálkozási tanácsadót.
Hozzátette, a marhahús (sovány szűzpecsenye vagy a darált marhahús), a sertéshús (sertéskaraj vagy bélszín) és a baromfi (csirke és a pulyka) olyan anyagcsere-növelő húsok, amelyeket a 40 év feletti nők is nyugodtan fogyaszthatnak, hiszen magas a heme vastartalmuk.