A problémák java azonban jövőre csapódhat le
Fotó: Shutterstock

Díjnyertes vállalkozóknak is betett az elszabaduló infláció

Óriási bizonytalanságot okozott a magas infláció a közösségi finanszírozású MyFarm Harta családi gazdaságban, amely a Portfolio Csoport "Az év agrárinnovációja díját" is elnyerte tavaly. A cég legnagyobb problémái azonban jövőre csapódhatnak le. Mellettük egy másik díjazott is gondokról számolt be.


Innovatív vállalkozás

Kövesdi Gábor családja mintegy 30 éve gondozza kertjét a Bács-Kiskun megyei Hartán. A náluk megtermelt vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket frissen szállítják a megrendelőikhez akár heti rendszerességgel. A vásárlóik a mezőgazdasági főszezon előtt fizetnek a kert egy részéért - gyakorlatilag földet bérelnek tőlük. Földarányosan pedig akár minden héten megkapják az adott területen termelt zöldségeket egy kosárban. Személyesen a család valamelyik tagja viszi házhoz a "csomagot" kertészeti szezonban. Emellett a nyereségük 10 százalékát jótékonyságra fordítják.

Kövesdi Gábor, a MyFarm Harta alapítója találta ki az „online közösségi kert” rendszerét, amellyel tavaly a Portfolio Csoport Év agrárinnovációja díját is elnyerte. A napokban viszont arról számolt be a vállalkozó az agrárszektor.hu-nak, hogy óriási bizonytalanságot okozhat számukra a kiugróan magas infláció.

Ebben rejlik a probléma

A gondok egyik forrása az, hogy a vásárlóik akár egy évre előre is fizethetnek az áruért. A jelenlegi, elszálló infláció mellett azonban rendkívül nehéz előre kalkulálni a költségekkel. A vevők számára azonban ez egyfajta biztonságot adhat, hiszen 12 hónapra előre ki van fizetve az általuk igényelt termés – mondja a vállalkozás alapítója.

A gazdaságra egyébként az előző évekhez képest az igen magas benzinár van jelenleg a legrosszabb hatással. Amennyiben a jövőben megszűnne a benzinárstop, az különösen elmélyíthetné a gondokat. A vállalkozó szerint azonban ettől függetlenül sincsenek nagyon rossz helyzetben, mivel rövid ellátású láncként funkcionálnak: a kertészetektől a vásárlók legnagyobb része 30-50 kilométeres távolságban van.

A MyFarm Harta ötletgazdája arról is beszélt, hogy a vetőmagot, a palántákat még tavaly, a jelentős áremelések előtt beszerezték. Emellett az sem befolyásolja őket, hogy hogyan drágulnak a zöldségek és gyümölcsök, mivel háztáji gazdaságként üzemelnek. A mostani áremelési hullám később válik érzékelhetőbbé náluk, valamint a hozzájuk tartozó, társult gazdaságoknál is.

Éves terv hetente változó árakkal

Néhány napja írtunk róla, hogy Nemes-Nagyné Vas Andrea, aki a Portfolio Csoport „Az év női agrárvállalkozója” díját nyerte el tavaly, mint a NEMES családi vállalkozás ügyvezetője, szintén panaszkodott a jelenlegi gazdasági környezetre. Arról számolt be, hogy elképesztően megemelkedtek a termelési költségeik az elmúlt hónapokban, azonban nem csak az energiaárak, az inputanyagok és a munkabérek emelkedése jelent problémát. Az árakkal szinte lehetetlen előre kalkulálniuk.

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, amikor éves üzleti tervet, beszámolókat kell készíteni a bankok számára, hiszen a korábbi évek kiszámíthatóságát nem tudjuk előre vetíteni. (…) A legnagyobb mértékben a villamosenergia ára, a műtrágya árak, a csomagolóanyag, karton árak, az üzemanyag árak, illetve a logisztikai díjak változtak ebben az évben, itt közel 200-400 százalékos áremelésről beszélhetünk

- nyilatkozta az üzletasszony.

Mint hajtató kertészet, a cégnek muszáj heti árakkal dolgoznia. Azonban a termékeiket legfeljebb öt napig tudja tárolni, utána kereskedelmi forgalomba már nem bocsájtható. A családi vállalkozás jelenleg úgy próbálja növelni a bevételeit, hogy igyekszik javítni a hatékonyságát, a munkaszervezést.

Ne hagyd ki!