Száraz a talaj, valamint a csatornákban sincs mindenhol elegendő víz
Fotó: Shutterstock

Gazdapanasz: Komoly veszély fenyegeti a magyar mezőgazdaságot

Komoly problémákat okozhat a száraz időjárás a hazai mezőgazdaságban. Porzik a magyar termőföld, nem töltődött fel csapadékkal a télen. Akár alacsonyabb termésmennyiséget is okozhat a téli aszály. Panaszkodnak a gazdák is.


Túl száraz volt a tél

Hónapok óta nem esett elég csapadék Magyarországon. Az őszi vetések ugyan jó állapotban vannak, viszont amennyiben nem érkezik jelentősebb eső a következő hetekben, a tavaszi vegetáció megindulása után nagy problémát jelenthet, ha kimerülnek a talaj vízkészletei – írja az Agrárszektor.hu Petőházi Tamásra, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökére hivatkozva.

A szekértő szerint a múlt héten esett 1-2 milliméternyi csapadék után az országban még mindig 50-80 milliméter víz hiányzik a földekből. Kovács Attila meteorológus szerint ráadásul Magyarországot egy újabb aszály fenyegeti.

Mire számíthatunk?

Petőházi Tamás szerint, ha elkezdődik a tavaszi vetési időszak, valószínűsíthető, hogy gyengébb vízkészletű talajba kell vetniük a magyar gazdáknak. Az ideális állapot az lenne, ha a közeljövőben érkezne egy országos, lassú eső, ahol az óránkénti csapadékmennyiség nem haladja meg a 4 mm-t, azáltal töltődne fel a hiányzó 50-80 mm. Ezzel az intenzitással ugyanis gond nélkül elnyelné a vizet a talaj. Ha gyorsabban esne, az a föld szerkezetét is rombolná, ráadásul a víz egy jelentős része a felszínen folyna el.

A szakember szerint egyébként idén hazánkban a gazdák nagyjából ugyanakkora területeket fognak bevetni, mint tavaly, esetleg a napraforgó vetésterülete növekedhet meg valamelyest.

Továbbá problémát jelenthetnek a kártevők és a kórokozók is, amelyek ellen szintén segíthetnének az áprilisi és májusi hidegebb esők. Ezenkívül a szakember említést tett a műtrágya jelenlegi helyzetéről, hiszen - mint mondta - aki korábban nem szerzett be belőle elegendőt, a későbbiekben megjárhatja.

Száraz a csatorna, panaszkodik a gazda is

A GOSZ elnökéhez hasonlóan látja a helyzetet Társi László, a hajdú-bihari Nagyrábén élő gazda is, aki néhány hete panaszkodott a Haszon Agrár Magazinnak a témában. Ő azonban felhívta a figyelmet a csatornák állapotára is.

„Vérlázító, hogy miközben a gazdatársakkal egyvégtében a téli aszállyal küzdünk, a földjeink mellett az immár állami fenntartású belvízcsatornák is valósággal ki vannak száradva. Hiába jeleztük a TIVIZIG-nek a problémát, az volt a válasz, hogy lesz víz a csatornákban, ha fizetünk érte. De miért is fizessünk azért a vízért, ami - miként Nagy István agrárminiszter szokta volt mondani - zavartalanul átfut az országunkon? A tárcavezető szerint éppen ezeknek a vizeknek a felfogása lenne a cél, hiszen köztudomású, hogy Magyarországon tavaly 5,049 millió hektár mezőgazdasági területet műveltek, de mindössze a hazai mezőgazdasági területek 2 százaléka öntözhető. Annak idején a Hamvas Sárréti Vízgazdálkodási Társulás ilyenkor tavasszal azért tartott a csatornákban 1 méteres vizet. Az állami fenntartó meg egy szemet se. Mi ebben a logika?!”

– dühöngött korábbi cikkünkben Társi gazda.

„Az utóbbi két évben 10-12 kilométert kellett megtennünk azért, hogy a permetezőt megtankoljuk (és akkor még nem öntöztünk). Ez egyébként nemcsak a gazdák, hanem a vadásztársaság problémája is, hiszen ha a vadnak nincs hol innia, akkor a vetést legelve pótolja a szervezete számára a vízhiányt"

– villantott fel egy másik aspektust a nagyrábéi termelő.


Ne hagyd ki!