Füstölve fékező kék sportautó
Fotó: unsplash

Mennyit ér a lakásod? A statisztika eldönti!

Gyorsabban és több tízezer forinttal olcsóbban lehet majd lakáshitelhez jutni, miután a jegybank módosított az adósságfék szabályokon és engedélyezte a statisztikai-alapú ingatlan értékbecslést.


Nem kell értékbecslő

Nem kell személyesen megjelennie az ingatlannál a banki értékbecslőnek, elegendő lehet ha statisztikai alapú értékbecslést végez, emiatt gyorsabb és olcsóbb lesz a lakáshitel ügyintézés. A módszert azonban nem minden esetben alkalmazhatják a bankok. Az erre vonatkozó pénzügyminiszteri rendelet szerint erre csak új hitel kihelyezésekor, a következő feltételek teljesülése esetén nyílik mód:

  • a lakóingatlan lakásnak minősül
  • a lakás ingatlan nyilvántartásban szereplő alapterülete nem több 150 m2-nél
  • a lakás Budapesten, megyeszékhelyen, megyei jogú városban vagy a budapesti agglomerációhoz tartozó településen található
  • az adott településen legalább tíz egymástól árban legalább 30 százalékkal eltérő ingatlan adásvételre került sor az értékbecslést megelőző naptári évben
  • a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke az ingatlan hitelbiztosítási értékének 60 százaléka lehet
  • az értékeléshez 30 napnál nem régebbi, beazonosításra alkalmas és jogilag rendezett állapotú tulajdoni lapot adtak be és az értékelési szakvélemény tartalmazza a statisztikai értékbecsléshez szükséges adatokat is
  • a banknak van szabályzata a statisztikai alapú értékbecslésre

​Vannak kérdések

Fontos, hogy a statisztikai alapú értékbecslés alkalmazása esetén a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladja meg az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 60 százalékát, miközben eddig ez 80 százalék volt. Azt egyelőre még nem tudni, az ügyfél maga dönthet-e arról, hogy értékbecslőt fogad, vagy megbízik a statisztikában? Ezen felül arra a kérdésre is választ kell még kapni, vajon mi történik akkor, ha az ügyfél nem fogadja el a statisztikai értékbecslés eredményét?

​Ez történt eddig

Az MNB korábban a jelzáloghitelezés hatékonyságának növelése érdekében már szorgalmazta a helyszíni szemle nélküli, statisztikai alapú értékbecslés szélesebb körben történő alkalmazásának lehetővé tételét és az ezek alapjául szolgáló központi értékbecslési adatbázis felállításának fontosságát. Erre reagálva a Pénzügyminisztérium módosította a termőföldnek nem minősülő ingatlanok hitelbiztosítéki értékének meghatározására vonatkozó módszertani elvekről szóló 25/1997. (VIII. 1.) PM rendeletet, így megnyílt a statisztikai alapú értékbecslések hitelkihelyezéskor történő alkalmazásának lehetősége a hitelintézetek számára. Az MNB a megújult jogszabályi környezethez igazodva a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet (továbbiakban: adósságfék rendelet) kiegészítése mellett döntött.

​Egyszerűsödő hitelezés

A jegybank lépését követően az adósságfék rendeletben szabályozott hitelfedezeti mutató számítása során az ingatlanok forgalmi értéke statisztikai alapú értékbecslési módszertannal is megállapítható. A módosítással az MNB támogatni kívánja a hitelezési folyamatok egyszerűsítését, a banki digitalizáció és hatékonyság erősítését. A statisztikai alapú értékbecslés alkalmazása esetén az ügyfelek oldalán is mérséklődnek a hitelfelvételhez kapcsolódó adminisztratív terhek.


Ne hagyd ki!