A BVC Token fantáziarajza crypto chip token felirattal, kék-fehér logóval, amelyben egy C betű rajzolódik ki
Fotó: BVC Token

Nagyot megy a piacon a magyar törzsvásárlói kriptovaluta

A Beva Chip Kft. alig két hete dobta piacra a BVC Tokent, máris figyelemreméltó eredményeket produkált az első magyar törzsvásárlói kriptovalutaként aposztrofált digitális fizetőeszköz.


Remek kezdés

A Beva Chip Kft. a Hungarian Vizsla Inu (HVI) kriptovaluta csapatával közösen alkotta meg a BVC Tokent, amely törzsvásárlói és pontgyűjtő programok mintájára jött létre. Ahogyan azt megannyi új belépő esetében tapasztalhattuk, a BVC árfolyama is kilőtt a bevezetést követő napokban. A valuta árfolyama néhány nap alatt több ezer százalékot nőtt, értéke a kezdeti árhoz viszonyítva a közelmúltban a 130-szorosára gyarapodott. A digitális fizetőeszköznek jelenleg 300 befektetője van.

A Be-Va Chip Kft. azon kevés magyarországi vállalatok közé tartozik, amelyek a mindennapi működésükbe is beépítették a kriptoeszközöket. A cég egyfajta törzsvásárlói programként vezette be a tokent.

Régóta foglalkozunk a kriptopiaccal, a decentralizáltság miatt szerintünk ez a jövő és egy informatikai cég tulajdonosaként nincs is más lehetőség, mint haladni a korral és az új dolgokat integrálni a mindennapokba. Tudjuk, hogy az elégedett vevőket a törzsvásárlói programok érdeklik. A törzsvásárlói kedvezményt szeretnénk loyalty programra váltani, amihez elengedhetetlen a BVC Token. Célunk, hogy a többi webáruház is elfogadja, így akár átruházható is és nem jár le, mint az ajándékutalványok egyébként nagy része, amit nem váltanak be, sőt ellentétben a lejárattal, ha sokáig nem váltják be, akkor az értéke is növekedhet

- mondta Varga Zoltán, a Be-Va Chip Kft. és Cryptochip Kft. ügyvezető igazgatója.

Érdemes óvatosnak lenni

Bár csábító lehet a kriptovaluták esetleges gigantikus hozama, érdemes minél részletesebben utána nézni a tokeneknek, mielőtt valaki befektetésre szánná el magát. Még az olyan, viszonylag stabil valutáknál is hatalmas a volatilitás, így a bukás lehetősége, mint a bitcoin. A kriptovaluták királya mostanában 50 ezer dolláros árfolyam körül stabilizálódott, de ne feledjük, májusban közel 65 ezer dollárról pillanatok alatt 30 ezer dollárra zuhant az értéke.

Ráadásul az elmúlt hónapokban rengeteg csaló jelent meg a kriptotőzsdén, akik az aktuálisan népszerű trendeket kihasználva komoly összegekkel károsították meg a gyanútlan befektetőket. Remek példa erre az október 20-án bevezetett, Squid Game nevű sorozat ihlette Squid Token.

Rengeteg befektetőt vonzott a token, amelynek árfolyama néhány nap alatt 75 ezer százalékkal, több mint 2861 dollárra nőtt. Az eredeti ötlet az volt, hogy a befektetők a Squid tokenjeikkel a hivatalos honlapon keresztül benevezhetnek a sorozatból ismert játékokra, amelyek megnyerésével tovább gyarapíthatják kriptovalutáikat, amelyeket aztán hagyományos, fiat valutákra válthatnak át. A CoinMarketCap hamar óva intette a befektetőket a valutáktól, mondván, hogy sokan arra panaszkodtak, hogy nem tudják átváltani tokenjeiket hagyományos valutákra.

Mint kiderült, a CoinMarketCap aggodalma nem volt alaptalan. Miután a valuta értéke irigylésre méltó magaslatokat ért el, árfolyama hirtelen 0,003 dollárra zuhant, a hivatalos weboldalt és a közösségi oldalakat pedig egyszerűen letörölték. Magyarul a fejlesztők leléptek a befektetők pénzével. Egészen pontosan hárommillió dollárral, azaz nagyjából 930 millió forinttal.

Nemrégiben pedig a J. R. R. Tolkien örökségét védő ügyvédek pereltek be egy fejlesztőt, aki a Gyűrűk Ura rajongóin akart nyerészkedni. A JRR Token Billy Boyd támogatását is elnyerte, aki a Gyűrűk Urában az egyik hobbit, Pippin szerepét öltötte magára. A fejlesztőnek végül minden weboldalt és közösségi oldalt, illetve a tokent is le kellett törölnie. Továbbá ki kellett fizetnie a perköltséget.

Ha érdekel, hogyan szűrheted ki, mely kriptovaluták képviselnek valódi értéket, és hogyan szűrheted ki a kamu tokeneket, KATTINTS IDE!

Ne hagyd ki!