A bélrendszer egészségét is javíthatja az ételek fűszerezése a kutatók szerint. De mutatunk olyan élelmiszercsoportot is, amelyek egyáltalán NEM kedveznek a belek működésének.
Fűszerek az egészséges belekért
A gyomorban és belekben élő bélmikrobiok jelentősége rendkívül nagy az egészségünk szempontjából. Ha ezeket nem táplálják és ápolják, a káros mikrobák elszaporodhatnak, a szimbiózisban élő mikrobáknak pedig nagyobb gondot okozhat például az immunrendszerrel való foglalkozás és a táplálékok lebontása.
Kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akiknek sok különböző mikrobájuk van, jobb egészségnek örvendenek, és jobban táplálkoznak, mint azok, akiknek nincs sokféle baktériumuk
- idézi Penny M. Kris-Etherton táplálkozáskutatót a Magyar Mezőgazdaság.
A tudós és a kollégái a gyógynövények és fűszerek a bélrendszerre gyakorol hatását tanulmányozzák. A kutatásaik eredménye alátámasztja, hogy egyes fűszerek és gyógynövények természetes prebiotikumként táplálják az egészséges baktériumokat az emberi belekben.
Megállapították, hogy egy 5 grammos, fahéjat, oregánót, gyömbért, fekete borsot és cayenne-borsot tartalmazó fűszerkeverék kapszulája néhány héten belül kedvező változásokat eredményezhet a bél mikrobiomjában.
Egy másik vizsgálatukkor pedig azt tapasztalták, hogy azoknál, akik napi háromnegyed-másfél teáskanál speciális fűszerkeverékkel fűszerezték az elfogyasztott ételeiket, nagyobb mennyiségben mutatható ki a Ruminococcaceae nevű bélbaktérium. Ez a mikrobafaj általában jelentősebb mennyiségben fordul elő az egészségesebb felnőttekben, bár pontos szerepe a bélrendszerben bizonytalan. Emellett a gyulladáskeltő molekulák alacsonyabb számát figyelték meg a belekben, ami lehetséges gyulladáscsökkentő hatásra utal.
Azonban a tudósok szerint további kutatásokra van szükség azért, hogy kiderítsék, pontosan mely fűszerek és miért hatnak a bélmikrobákra.
Három élelmiszercsoport, amely nem kedvez a bélműködésnek
Más kutatók szerin is nagy szerepet játszik a bélmikrobiom egészségében az, hogy mit eszünk.
Az egészséges ételek egészséges baktériumokat termelnek, így olyan tényezőket hoznak létre, amelyek egészséges bélsejteket termelnek. Ez kevesebb gyulladást és összességében egészségesebb szervezetet jelent
- nyilatkozta Chris Dammant, a seattle-i Washingtoni Egyetem gasztroenterológusa.
Dr. Damman három élelmiszertípusra hívta fel a figyelmet, amelyek fogyasztását érdemes kerülnünk, ha hozzá szeretnénk járulni a bélrendszerünk egészséges működéséhez. Ezek pedig a következők:
- Finomított pékáruk: leginkább azok, amelyeknek különösen nagy a fruktóztartalmuk.
- Feldolgozott húsok: a természetes összetevők és adalékanyagok a főzéskor rákkeltő anyagokká alakulhatnak át a tudós szerint.
- Cukros italok: leginkább akkor nem szerencsés a fogyasztásuk, ha magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, szacharint vagy szukralózt tartalmaznak.