Szélerőművek dombos tájon
Fotó: Shutterstock

A szél- és a napenergia is drágult, de miért?

Közel 30 százalékkal emelkedett a szél- és napenergia ára egy év alatt a nagyobb globális piacokon. A fő okok a kaotikussá vált ellátási láncok és az emelkedő költségek, például a szállításé és a munkaerőé.

A megújuló energiák szerződéses árai Észak-Amerikában 28,5 százalékkal, Európában 27,5 százalékkal emelkedtek az elmúlt évben – derül ki a LevelTen Energy adataiból, amely az energiavásárlási megállapodásokat (PPA) monitorozza.

Csak az idei első negyedévre vetítve 9,7 százalékos volt az árnövekedés Észak-Amerikában, míg Európában 8,6 százalékos.

Évtizedes tendencia ment a kukába

A pandémia idején elindult gazdasági, logisztikai és piaci zavarok az Ukrajna ellen indított orosz invázió nyomán súlyosbodtak, és a

tíz éve csökkenő tendenciában lévő árak most emelkedni kezdtek

a megújulóenergia-szektorban.

Elképzelhető, hogy a magasabb ár miatt lanyhulni kezd a kereslet, annak ellenére, hogy az ENSZ nemrégiben arra figyelmeztetett:

minél gyorsabban egyre több tiszta energiát kell használni ahhoz, hogy a klímaváltozás legrosszabb szcenáriói elkerülhetőek legyenek.

Európában az Ukrajnában zajló háború arra késztette a politikai vezetést, hogy csökkenteni próbálja a függést az orosz gáztól, ez tovább növelte a megújuló energiák iránti keresletet.

A háború volt az utolsó csepp a pohárban egy, már eleve árfeszültséggel teli piacon

– véli a spanyol Q-Energy egyik vezetője.

Fifti-fifti

A megújuló energiák emelkedő árai és az európai agresszív klímapolitika együttese növelheti a drágább technológiák, mint a zöld hidrogén vagy a bioüzemanyagok vonzerejét.

A megújuló energiák iránti kereslet egyelőre nem csökken. De nem is a kereslettel van a probléma, hanem a kínálattal. Az ellátás több piacon is akadozik – véli a Falck Renewables egyik vezetője.

Egy dolog mindenképpen feléjük hajtja a vevőket, ez pedig a fosszilis tüzelőanyagok árának ütemes emelkedése.

A megújuló energia jelenleg elérhető alternatívája a gáz, a gázárak pedig ugyancsak emelkednek. Tehát ugyanott vagyunk

– véli a Silicon Ranch vezetője.

Az aktuális hazai nap- és szélenergia helyzetéről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.


Ne hagyd ki!