Durván elszálltak az árak, az infláció elviszi a nyugdíjemelést
Fotó: Shutterstock

A vártnál is durvább drágulást mért a KSH, mire elég így a nyugdíjemelés?

Idén októberben a fogyasztói árak átlagosan 6,5%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, illetve a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentősen. Legutóbb kilenc éve volt ennél durvább a drágulás.


Bontásban a drágulás

Az élelmiszerek ára 5,2, ezen belül:

  • az étolajé 30,4,
  • a margariné 18,8,
  • a liszté 12,5,
  • a munkahelyi étkezésé 10,1,
  • a baromfihúsé 9,3,
  • a péksüteményeké 8,4,
  • a kenyéré 8,1, a büféáruké és az éttermi étkezésé egyaránt 7,9%-kal emelkedett.

A járműüzemanyagok ára 30,7, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 13,9%-kal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 11,3, ezen belül a dohányáruk 17,6%-kal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 5,4, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 12,7, a szobabútorokért 12,5, az ékszerekért 10,8, az új személygépkocsikért 6,9%-kal kellett többet fizetni. A szolgáltatások díja 3,7%-kal emelkedett, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 13,8, a járműjavítás és -karbantartás 8,4%-kal került többe.

1 hónap alatt, 2021. szeptemberhez viszonyítva:

Az élelmiszerek ára 0,7, idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) nélkül számítva átlagosan 1,1%-kal lett magasabb. Az élelmiszereken belül a liszt 6,9, a száraztészta 3,6, a kenyér és a kávé egyaránt 3,1, a csokoládé, kakaó 2,9, a margarin 2,6, a cukor 2,4, a sajt 2,1, a tojás 1,5, a péksütemények 1,3%-kal többe, az idényáras élelmiszerek 2,0%-kal kevesebbe kerültek. A járműüzemanyagok ára 7,3%-kal nőtt. A szezonváltás következtében a ruházkodási cikkek ára 1,5%-kal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkek 0,7, ezen belül a használt személygépkocsik 1,8, a konyha- és egyéb bútorok 1,1%-kal drágultak.

Mit lép az MNB?

Az egyik kérdés most az, hogy a Magyar Nemzeti Bank változtat-e a kamatemelési ciklus ütemén (ez a fő fegyvere a pénzromlás ütemének megfékezésére), vagy marad a lassabb, havi 0,15 százalékpontos alapkamat-emelésnél, amit szeptember óta követ. Az biztos, hogy az infláció emelkedésére mindenki számított, beleértve az MNB-t is, bár a jegybank azt prognosztizálta, hogy novemberben lehet a csúcson a mutató.

A vesztesek között ott vannak a nyugdíjasok is: a nyugdíjas infláció, vagyis az idősek fogyasztási szokásai szerint átsúlyozott mutató 5,7 százalékkal nőtt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nyugdíjkiegészítést elviszi az infláció, szinte semmit nem ér az, hogy a jelenlegi állás szerint 3,6 helyett 3,9 százalékkal nőnek a nyugdíjak idén. A 80 ezer forintos nyugdíjprémium azonban sokaknak jelent komoly anyagi segítséget.


Ne hagyd ki!