A vártnál magasabb infláció miatt a nyugellátásra jogosultak emelésre, korrekcióra számíthatnak novemberben. A nyugdíjguru.hu három konkrét példán levezetve lépésről-lépésre bemutatta, hogy mikor és mennyi pluszpénz jár.


Így számolják a nyugdíjemelést

A nyugdíjak minden januárban az infláció előző évben megbecsült mértékével növekednek, ha azonban a pénzromlás év közben végül erőteljesebb a tervezettnél, nyugdíj-kiegészítés, vagy ha úgy jobban tetszik, korrekció jár. A különbözet januárig visszamenőleg illeti meg a jogosultakat. 2021 elején három százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, tavaly ugyanis arra lehetett számítani, hogy ekkora lesz idén az infláció. Tavasszal már egyértelműen látszott, hogy ennél valamivel nagyobb, 3,6 százalék körüli a pénzromlás. Ha a kormány tartotta volna magát a korábbi gyakorlathoz, akkor novemberben fizette volna ki a különbözetet. A járvány miatt azonban úgy döntött, hogy a 0,6 százalékos emelést már júniusban folyósítja. Ez meg is történt.

Az éves infláció azonban a 3,6 százaléknál is nagyobb lett. A KSH jelentése szerint 2021. január–augusztus folyamán az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,3%-kal, a nyugdíjas háztartások körében 3,9%-kal emelkedtek. Ezért lesz novemberben pótlólagos korrekció. A számítás és az utalás meglehetősen bonyolult, a 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetése ráadásul tovább bonyolítja, de a nyugdíjguru.hu három példát levezetve bemutatta, hogy mikor és mennyi pluszpénz érkezik. Ha további részletekre vagy kíváncsi, a teljes képletet ITT megtalálod.

100 ezer forint novemberi nyugellátásra vetítve:

- az egész évre szóló emelési különbözet 8575 forint lesz, amit novemberben kap meg az érintett nyugdíjas,

- a novemberi és a decemberi nyugdíja összege marad 100 ezer forint,

- 2022. januárban az emelés két lépcsőben történik: először megemelik 715 forinttal az összeget, amely így 100.715 forint lesz, majd ezt az összeget megemelik 3%-kal, így a januári nyugdíjat (kerekítéssel) 100.715 x 1,03 = 103.740 forint összegben folyósítják.

  130 ezer forint (medián) nyugdíjra vetítve:

- az egész évre szóló emelési különbözet 11.150 forint lesz, amit novemberben kap meg az érintett nyugdíjas,

- a novemberi és a decemberi nyugdíja összege marad 130 ezer forint,

- 2022. januárban az emelés két lépcsőben történik: először megemelik 930 forinttal az összeget, amely így 130.930 forint lesz, majd ezt az összeget megemelik 3%-kal, így a januári nyugdíjat (kerekítéssel) 130.930 x 1,03 = 134.860 forint összegben folyósítják.

A KSH adatai szerint jelenleg 151.570 forintos átlagnyugdíjra vetítve:

- az egész évre szóló emelési különbözet 13.000 forint lesz, amit novemberben kap meg az érintett nyugdíjas,

- a novemberi és a decemberi nyugdíja összege marad 151.570 forint,

- 2022. januárban az emelés két lépcsőben történik: először megemelik 1080 forinttal az összeget, amely így 152.650 forint lesz, majd ezt az összeget megemelik 3%-kal, így a januári nyugdíjat (kerekítéssel) 152.650 x 1,03 = 157.230 forint összegben folyósítják.

A nyugdíjguru.hu azt is hozzáteszi, az éves egyösszegű emelési különbözet végleges százalékos mértékét, továbbá az emelési korrekcióra jogosultak körét a jövő hónapban, 2021. októberében kiadandó kormányrendelet tartalmazza majd. Akkor mi is visszatérünk a témára.


The Conversation

Friss

Fotó: airbus.com

Nyáron már termel a gyulai Airbus-gyár – Ilyen helikoptereket láthat el

Jövő júliusban kezdi meg a termelést a gyulai Airbus-gyár, ahol a repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez gyártanak majd precíziós alkatrészeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Gigabírság: A versenyhivatal lecsapott Bige László cégére és társaira

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A hivatal 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki. A Nitrogénművek közölte, hogy egyelőre részletesen tanulmányozza, de érdemben elutasítja és bírósági úton mindenképpen megtámadja a döntést.


TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Így néz ki Magyarország első elektromos autója – Mutatjuk a fotókat!

Ma megkezdték a Mercedes-Benz EQB sorozatgyártását Kecskeméten. Ez az első tisztán elektromos meghajtású modell, amelyet Magyarországon gyártanak.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!