Ezer forintos bankjegyeket tart a kezében egy ember egy számológép mellett.
Fotó: Shutterstock

Vészesen alacsony? Így kérhetsz kivételes nyugdíjemelést

Alacsony összegű nyugellátások esetén három évente lehetőség van kivételes, méltányossági nyugdíjemelésre, amelynek összege idén legfeljebb 7.125 forint lehet. Emellett nehéz élethelyzetben évente egy alkalommal egyszeri segélyt is kérhet a nyugdíjas. Utóbbi összege idén legfeljebb 42.750 forint lehet.


Havi 90 ezer alatt kérhető

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint kérelemre kivételes nyugellátás-emelés engedélyezhető alacsony összegű ellátások esetén – számol be az ado.hu.

Kivételes nyugellátás-emelés engedélyezhető annak a nyugellátásban részesülő, az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő személynek, a megváltozott munkaképességű özvegynek, a fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegynek, továbbá az árvának,

akinél a nyugellátás és rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem haladja meg a 90.000 forintot.

A kivételes nyugellátás emelésénél előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki hosszú szolgálati idővel rendelkezik (férfi harmincöt évnél, nő harminc évnél hosszabb szolgálati idővel), a 70 éven felüli személyeket, továbbá aki saját háztartásában vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket nevelt, és azt a személyt, aki még nem részesült kivételes nyugellátás-emelésben.

A kivételes nyugellátás emelés három évente lehetséges. A méltányossági nyugdíjemelés összege:

  • legalább a nyugdíjminimum 10 százaléka, azaz 2021-ben 2.850 Ft,
  • legfeljebb a nyugdíj minimum 25 százaléka, azaz 7.125 Ft.

Egyszeri segély 

A portál megjegyzi azt is, hogy nehéz élethelyzetben segítség lehet a nyugdíjas számára az egyszeri segély is, amely akkor engedélyezhető, ha a nyugellátásban részesülő személy olyan élethelyzetbe kerül, amely létfenntartását veszélyezteti, és a havi jövedelme nem haladja meg

  • a 80.000 forintot, ha a közeli hozzátartozójával közös háztartásban él,
  • a 90.000 forintot, ha egyedül él.

Egyszeri segély évente egyszer engedélyezhető. Az egyszeri segély összege:

  • legalább 15.000 forint,
  • legfeljebb a nyugdíjminimum másfélszerese, azaz 2021-ben 42.750 forint.

A nyugellátás összegének kivételes méltányosságból történő megemelése, illetve az egyszeri segély iránti kérelmet formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelem elektronikus úton is előterjeszthető, azaz az ügyfélkapun keresztül.

Tavaly 142 ezer volt az átlagnyugdíj

Februárban írtunk arról, hogy a Magyar Államkincstár adatai szerint a 2020-as év átlagnyugdíját, amely 142 ezer forint volt, a kétmillió nyugdíjasból nem egészen minden második nyugdíjas kapja csak meg. Itt pedig arról írtunk, hogy húsz év alatt mennyivel nőtt a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők átlagos havi nyugdíja.

Ebben a cikkben számoltunk be arról, hogy a várt 0,7 helyett 1,2 százalékkal fogják emelni a nyugdíjakat a novemberi nyugdíj-kiegészítés során. Novemberben 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot is kapnak a nyugdíjasok.


Ne hagyd ki!