Véleményt mondtak a nyugdíjas szerveztek a jelenlegi nyugdíjrendszerről
Fotó: Shutterstock

A magyar férfiak 38 százaléka nem éri meg a nyugdíjazását

Óriásira nőttek a különbségek a kisebb és a legnagyobb nyugdíjak között, miután eltörölték a nyugdíjjárulékok plafonját. Milliós öregségi ellátásra is akad példa. Véleményt mondtak a nyugdíjasok képviselői a nyugdíjkorhatár kérdésében is.


Óriási különbségek a nyugdíjakban

2013-ban fejeződött be a hazai nyugdíjrendszer átalakítása. Azóta távolodnak egymástól a „kisnyugdíjasok” és a legnagyobb öregségi ellátásokban részesülők bevételei – írja a Népszava.

A folyamat az Európai Uniónak is feltűnt, ezért a legutóbbi országjelentésében jelezte, hogy a jelenlegi rendszer jelentősen növeli a nyugdíjasok közötti egyenlőtlenséget, ráadásul egyre költségesebb.

Az elmúlt 6 évben a nyugdíjak évente 2,7 százalékkal, a bérek viszont ennél gyorsabban, átlagosan 9,6 százalékkal nőttek. Ennek eredményeként a 2022-ben nyugdíjazottak nyugellátása névértéken több mint 40 százalékkal magasabb volt azokénál, akik ugyanolyan hosszú szolgálati idő után, de 6 évvel korábban vonultak nyugdíjba

- áll az uniós jelentésben.

Nem történt előrelépés az ügyben

A portál megjegyzi, hogy a 13. havi nyugdíj és a kiugróan magas infláció miatt járó nyugdíjkiegészítés ugyan jó az időseknek, rendszerszintű változást azonban nem jelent, így az egyenlőtlenségeket sem mérsékli.

Az MNB a „Fenntartható egyensúly és felzárkózás 2022. május” címen megjelent javaslatcsomagja ugyan sok helyen belenyúlna a nyugdíjrendszerbe, azonban az sem egy átfogó reformcsomag Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) soros elnöke szerint.

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület vezetője is korszerűtlennek véli a jelenlegi nyugdíjrendszert. Azonban társadalmi vagy tudományos nyomást sem érez, ami kényszeríthetné a kormányt egy új nyugdíjpolitika kialakítására.

Sok a kérdés a nyugdíjkorhatár körül

Karácsony Mihály nem ért azzal sem egyet, hogy „a demográfusok véleményét veszik alapul, akik kiszámolják a születéskor várható élettartamot, és ehhez a 70-80 év múlva elérkező állapothoz akarják igazítani a mindenkori nyugdíjkorhatárt.” Ez az ötlet egyébként a jegybanki javaslatcsomagban jelent meg. Véleménye szerint, ha javulna itthon a termelékenység, lenne fedezet a mainál magasabb nyugdíjra is.

Farkas András nyugdíjguru szerint sem indokolja semmi a korhatár kitolását. Jelenleg több uniós országban is hamarabb lehet kilépni a munkából, mint Magyarországon.

A Népszava által megkérdezettek mind egyetértenek abban, hogy a korhatárhoz azért sem jó, ha hozzányúl a kormány, mert így is sokan küzdenek egészségügyi problémákkal a nyugdíjba vonulásuk előtti években is. A férfiak 38 százaléka pedig meg sem éri a nyugdíjazását.


Ne hagyd ki!