Egy étteremben egy pincérnő terít.
Fotó: Unsplash

40-50 ezer üres állás van a vendéglátásban, ugye sejted, hogy ez mit jelent?

A járvány okozta bizonytalanság miatt felmondott dolgozók többsége teljesen más pályára váltott. A szakemberhiány áremelésre kényszerítheti az éttermeket.


Kevesebb pénzért is elmennek a szektorból

A koronavírus-járvány első hulláma után a dolgozók még nem váltottak más munkakörbe a vendéglátásból, de a második-harmadik felfutás világossá tette a számukra, hogy az éttermeket, szállodákat zárják le a leghamarabb, ha a Covid-19 fertőzések száma növekedni kezd. Emiatt biztonságosabb területek felé fordultak.

Mintegy 40-50 ezer ember hiányzik a vendéglátásból, a kiesett munkaerő nagy része pályaelhagyó

- mondta el a Napi.hu-nak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, aki hozzátette, hogy néhányan visszatértek azok közül, akik a járvány miatt más munkahelyet kerestek, de a többségük - ha kevesebb pénzért is -, inkább a biztosabb munkaköröket választotta.

A szakember szerint a legtöbben a kereskedelembe és az építőiparba léptek tovább, de előfordul az is, hogy informatikus pályára váltottak a korábbi vendéglátósok.

Árat emelhetnek az éttermek

A munkaerőhiányon egyértelműen a pénz segíthet: jelentős béremelésekre van szükség az ágazatban.

Nincsenek egyszerű helyzetben a talpon maradt vendéglátósok, mert az energiaköltségek most emelkednek, míg az alapanyagoknál már eddig 15-20 százalékos, egyes termékeknél akár ennél nagyobb drágulást is tapasztalhattak

- magyarázta a szakember, aki szerint így áremelésekre számíthatnak a vendégek az éttermekben.

A KSH adatai szerint 2019-ben több mint 193 ezren dolgoztak a szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban, már 2020 végére ez a szám 177 ezer alá esett.

A KSH adataiból az is kiderül, hogy tavaly a pincérek havi bruttó átlagkeresete 234.851 forintot tett ki (hivatalosan), míg a szakácsoké 251.264 forintot.

Tegnap írtunk arról, hogy a hazai szállodákban vidéken havi 300 ezer, Budapesten havi 350-360 ezer forintért sem találni általános iskolai végzettséggel szobaasszonyt.

A vendéglátósok pár hete azzal kerültek az érdeklődés középpontjába, hogy végül visszavonták azt a rendeletet, amelynek értelmében csak szakképzett szakácsok és cukrászok dolgozhattak volna a vendéglőkben.


Ne hagyd ki!