Szlovákia orosz gázfüggősége volt eddig a legnagyobb az EU-ban
Fotó: Shutterstock

Az oroszoktól függő Szlovákia új gázszállítót talált

Magyarországnál csupán Szlovákia és Litvánia van jobban kitéve az orosz földgáznak az Európai Unióban. Északi szomszédunk függősége azonban napokon belül csökkenhet, miután júniustól megkezdhetika földgáz nagy tételű vásárlását egy észak-európai termelőtől. A szakértők viszont ennek a kockázataira is figyelmeztettek.


Új gázszállítót talált Szlovákia

A szlovák gázszállítók korábbi terve az volt, hogy cseppfolyósított földgázzal (LNG) csökkentik Szlovákia oroszoktól való gázfüggőségét. Most azonban bejelentették, hogy norvég gázt is fog vásárolni az ország az Északi-tengerről júniustól. Északi szomszédunk a Szlovák Gázműveken (SPP) keresztül üti nyélbe az üzletet. A földgáz vagy Németországon és Csehországon keresztül érkezhet a Tátrába, vagy egy új vezetéken Lengyelországon át – írja a szlovákiai magyar ÚjSzó.com.

Az SPP diverzifikációs szerződést kötött a norvég gáz vásárlására egy északi-tengeri termelőtől. Ezek a szállítások az ügyfeleink fogyasztásának körülbelül egyharmadát fedezhetik

- jelentette be Ondrej Šebesta, az SPP szóvivője.

Vannak kétségeik

Ján Pišta, a JPX elemzője pozitívan értékelt a bejelentést, hiszen Szlovákia közelebb kerül vele ahhoz, hogy teljesen elszakadjon az orosz szállításoktól. Az SPP ugyan nem árulta el, hogy mennyiért fogja vásárolni a gázt az északi beszállítótól, azonban a szakértő szerint akár az is előfordulhat, hogy néha olcsóbban, mint amekkora összeg a Gazprommal kötött szerződésekben szerepel, hiszen jelenleg csökken a földgáz világpiaci ára.

Egy másik szakértő szerint azonban az ügylet némi veszéllyel is jár.

Természetesen, ha az orosz gázszállítások leállnak, az SPP képes lesz legalább részben pótolni azokat. Ha azonban a rosszabb forgatókönyv nem valósul meg, akkor az SPP-nek gázfeleslege marad, amellyel el kell számolnia

-nyilatkozta Jozef Badida energetikai szakértő.

Ján Pišta arra is kitért, hogy jelenleg Szlovákia gázfogyasztásának a 85 százalékát teszi ki az orosz földgáz. A jövőben érdemes lenne az LNG-re összpontosítaniuk, amely lengyel, vagy a balti országok termináljain, esetleg Horvátország felől érkezhet az országba. A mostani terminálok kapacitása viszont korlátozott, és több nemzet is érdeklődik az cseppfolyós földgáz iránt.

Szlovákia és mi is dobogósok vagyunk – nem nagy öröm

Az Oroszországból származó, bruttó rendelkezésre álló energiában vizsgált magyar import a harmadik legnagyobb (nagyjából 79 százalék) az Európai Unió országai között. Csupán Litvánia és Szlovákia van jobban kiszolgáltatva az orosz energiahordozóknak mint mi. Hazánk után a sorban Hollandia, Görögország és Finnország következnek.

Az európai országok közül a legjobb helyzetben pedig Belgium, Izland, Málta, Portugália és Norvégia lehetnek a földgáz, a szén és az olaj energiahordozók összesített kereskedelmi adatait tekintve.

Ne hagyd ki!