Andrej Vlagyimirovics Skoch

Andrej Vlagyimirovics Skoch

Fotó: Twitter

Utasszállító repülőt koboznak el egy orosz oligarchától

Az Egyesült Államok felhatalmazást kapott egy New York-i kerületi bíróságtól arra, hogy lefoglalja az orosz milliárdos üzletemberhez, Andrej Vlagyimirovics Skoch-hoz köthető repülőgépet.

Skoch 1999 óta az orosz állami duma tagja. Egykoron ő volt a leggazdagabb orosz honatya.

Szervezett bűnözés

A washingtoni igazságügyi minisztérium közleménye szerint a gép becsült értéke 90 millió dollár (35 milliárd forint). Lefoglalására és elkobzására a pénzmosás elleni törvények megsértésének gyanúja miatt kerülhet sor.

Skoch 2018 áprilisában amerikai szankciós listára került az orosz kormányban betöltött szerepe, valamint orosz szervezett bűnözői csoportokkal hosszú ideje fennálló kapcsolatai miatt. Egyben azzal is vádolták, hogy egy időben maga is egy ilyen csoportot irányított. Skoch akkor tagadta a vádakat.

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, az amerikai pénzügyminisztérium alá tartozó Idegen Vagyont Ellenőrző Hivatal (Office of Foreign Assets Control), amely a szankciók betartatásáért felel, további korlátozásokat rendelt el Skoch-kal és vagyonával szemben.

Fedőcégek és romantikus partner

Március 24-ei határozatában a Hivatal Skochot és az orosz duma más tagjait az orosz rezsim támogatóiként nevezte meg, amely megsértette Ukrajna szuverenitását és területi integritását.

A washingtoni igazságügyi minisztérium szerint a szóbanforgó Airbus A319-100-nak Skoch a valódi tulajdonosa, „romantikus partneréhez” kötődő fedőcégeken keresztül. Az európai gyártású géptípus 156 ember szállítására képes.

Június végéig, vagyis működésének első száz napjában 30 milliárd dollár értékű orosz vagyont foglaltak le az orosz elitet, strómanokat és oligarchákat (Russian Elites, Proxies, Oligarchs=REPO) célzó, washingtoni irányítású nemzetközi akciócsoporton keresztül. Erről itt írtunk bővebben.

Többször is foglalkoztunk a lefoglalt orosz vagyonnal:

  • itt lehet olvasni szardíniai ingatlanokról,
  • itt az első jachtról, amit elárvereznek,
  • itt egy kétszer elveszített jachtról,
  • itt egy szuperjacht elkobzásáról.


Ne hagyd ki!