Az ukrán bűnüldöző szervek n letartóztattak egy 25 éves hackert, aki több mint 100 vállalatot összesen 150 millió dollárral, átszámítva nagyjából 46 milliárd forinttal károsított meg.


Mr. Robot

A hatóságok nem nevezeték meg az elfogott hackert, de az kiderült a rendőrségi tájékoztatásból, hogy adathalász módszereket és speciális szoftvereket használt, amelyek lehetővé tették számára a távoli asztali elérést. Az áldozatai között világhírű energetikai és turisztikai cégek is szerepelnek. A bűnözőt az USA, Franciaország, az Europol és az Interpol segítségével kapták el.

A rendőrök házkutatást is tartottak, számítógépes berendezéseket, mobiltelefonokat, járműveket és több mint 360 ezer dollárnyi készpénzt foglaltak le. Továbbá 1,3 millió dollár értékű kriptovalutát zároltak a támadó digitális pénztárcájában.

Gyanúsan sok a támadás

Az elmúlt néhány hónapban egymás után érkeztek a hírek a hackertámadásokról. Néhány hónapja a REvil csapata az Acer-től 50 millió dollár váltságdíjat követelt az ellopott adataikért cserébe. Ezután nem sokkal az Apple-t is betámadták, esetükben is 50 millió dollárral szerettek volna gazdagodni a tilosban járó „informatikusok". Tavasszal az amerikai Colonial Pipeline finomított kőolajszállító vezetékrendszerét bénítottak meg a kiberbűnözők, néhány héttel később pedig a Nobelium orosz hackercsoport 1 hét alatt 24 ország több mint 150 vállalatát támadta meg. Utóbbi következtében a bűnözők több mint 3000 e-mail fiókot törtek fel. Júniusban egy húsfeldolgozó esett áldozatul a hackereknek. Augusztusban szemtanúi lehettünk a világ legnagyobb és legfilmbeillőbb kriptovaluta-lopásának is. A különféle blokklánc hálózatok összekapcsolására szakosodott Poly Network nevű vállalkozástól hackerek mintegy 600 millió dollár (183 milliárd forint) értékű digitális pénzt loptak el. A bűncselekmény kivételesen drámai fordulatot vett, ugyanis a támadó önként visszautalta a zsákmányt. Kiderült, hogy egy etikus hacker állt az akció mögött. A vállalat értette a poént, sőt, még egy állást is felajánlott neki. Napokkal később a világ egyik legnagyobb kriptovaluta tőzsdéjét, a japán Liquid kereskedelmi platformot is hackertámadás érte. A kibertámadók több mint 90 millió dollárnyi, átszámítva 27 milliárd forintnyi kriptovalutát loptak el.

Manapság egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak a hackerek, ezek sok esetben sikeresek. A Colonial Pipeline például kifizette a bűnözőknek a 4,4 millió dolláros, a húsfeldolgozó pedig a 11 millió dolláros váltságdíjat. A kripto-tolvajok esetében csak a hatóságok szakértelmén múlik, hogy vissza tudják-e szerezni a milliárdokat érő „szajrét". Ezeken az összegeken és „sikereken" felbuzdulva, valószínűleg sok hasonló támadás várható a közeljövőben.