Emberek százezreinek vizsgálata után jutottak ilyen következtetésre
Fotó: Shutterstock

Ezek az ételek növelhetik a rák kialakulásának veszélyét

Több mint 450 ezer ember adatainak vizsgálata után állapították meg kutatók, három rákfajta kockázatát is növelheti az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása. Azt eddig is tudták, hogy közük lehet a stroke és a szívbetegségek kialakulásához.


Nagyon nem ajánlott ultrafeldolgozott élelmiszereket fogyasztani

Arra korábbi kutatások is rávilágítottak, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) fogyasztása növelheti például az elhízás, a stroke és különböző szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Egy újabb vizsgálat pedig kimutatta, a nyelőcső-, a torok- és a szájrák valószínűsége is emelkedhet az említett ételek miatt.

Az új kutatás a Bristoli Egyetem és a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség szakembereinek neveihez fűződik. A vizsgálatuk eredményeit a European Journal of Nutrition folyóiratban publikálták. A leírtakból kiderül, a tudósok több mint 450 ezer felnőtt étkezési és életmódbeli szokásait, egészségügyi adatait elemezték 14 éven át.

Az eredményeik szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek leginkább a bennük lévő adalékanyagok, tartósítószerek, aromák, színezékek és emulgálószerek miatt lehetnek károsak a szervezetre. Emellett a csomagolásból és a gyártási folyamat miatt is kerülhetnek nem kívánatos anyagok az ilyen ételekbe - írja az Interesting Engineering.

Azonban a HVG megjegyzi, a kutatók szerint a rák és az UPF-ek közötti kapcsolat jobb megértéséhez további vizsgálatokra van szükség. Viszont a friss eredmények fényében érdemes lehet olyan kiegyensúlyozott és változatos étrendet követni, melyben szerephez jutnak friss zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű termékek is.

Rákellenes hatásait fedezték fel a brokkolinak

Az Osakai Egyetem kutatói pedig arra jutottak, a brokkoli fiatal hajtásainak rendszeres fogyasztása - a bennük található poliszulfidok miatt - csökkentheti a cukorbetegség és rákbetegségek kialakulásának az esélyét – írja a Lab Manager.

A tudósok szerint a poliszulfidok a növények kikelése után találhatók legnagyobb arányban a hajtáscsúcsokban. A brokkolicsírák poliszulfid-tartalma folyamatosan emelkedik a növény fejlődésének a kezdeti szakaszában, így a kikelését kövező ötödik napra nagyjából 20-szoros növekedést ér el.

Mindemellett a kutatók számos ismeretlen molekulaszerkezetű poliszulfidot is azonosítottak a brokkoli csírájában. Úgy vélik, mindezek együttesen járulhatnak hozzá a növény egészségre gyakorolt pozitív hatásaihoz.

A poliszulfid-tartalom jelentős növekedésének felfedezése teljesen véletlenül és nagyon meglepő volt. Ezen ismeretlen poliszulfidok farmakológiai funkciójának további vizsgálata új megelőző terápiák és gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet a neurodegeneratív betegségek, a stroke, a rák és más oxidatív stresszel összefüggő betegségek kezelésében, lényeges javítva gyógyulás esélyeit és arányait

- idéztük Shingo Kasamatsu professzort, a kutatás vezetőjét a napokban.

Ne hagyd ki!