Egy kutya az erdőben
Fotó: Shutterstock

Lelőheti a vadász a szabadon kószáló kutyámat? Itt a válasz

Bár sokszor jó ötletnek tűnhet a természetben póráz nélkül játszani, sétálni a kutyánkkal, érdemes vigyázni, figyelni a szabályokra. Különösen, ha vadászterületen járunk.


Fontos tudni, hogy kutya elejtése kizárólag vadászterületen történhet, és csakis vadász által.Természetesen a vadászoknak sem szabad azonnal tüzet nyitniuk, ha meglátnak egy szabadon rohangáló kutyát a területükön. Megvannak erre a pontos szabályok, amelyeket a vadászati törvény 37.§ 4. bekezdése foglal össze.

Amennyiben a kutya éppen egy vadat űz vagy elejti azt, és a gazdája nem deríthető fel, akkor le lehet adni a lövést, hiszen ez a vadállomány védelmét szolgálja. Ebben az esetben a vad sérelme másként nem kerülhető el. Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy az számít vadászterületnek, ami független a művelési ágtól és a két szemben lévő oldaltávolság eléri a 3 ezer métert — olvashatjuk a magyar mezőgazdaság oldalán.

Az állattartók a vadászati hatóságtól tudhatják meg, hogy a sétáltatási útvonaluk érint-e ilyen veszélyekkel járó környéket.

Amennyiben mégis megtörténik a baj, a gazdának fel kell keresnie a vadászt, vagy esetleg a helybéli vadásztársaságot. A legtöbb esetben elhúzódó jogi procedúra nélkül is el lehet simítani az ügyet megegyezés útján. A kutya a gazdának a tulajdona, így ha a tulajdonában károkozás történik, az polgári igényként érvényesíthető.

Kutyaelejtés elkövetése miatt a vadász két másik tényállással is szembekerülhet: az állatkínzás vádjával (2 évig terjedő szabadságvesztés), valamint a (egy évig terjedő szabadságvesztéssel járó) foglalkozás körében elkövetett bűncselekményi tényállással.

Természetesen meg kell jegyezni, hogy nem csak a vadászoknak kell betartaniuk a kutya elejtéséről szóló, rájuk vonatkozó előírásokat. Ugyanúgy a gazdáknak is szem előtt kell tartaniuk a szabályokat, melyek a vadászati törvény 28.§ paragrafusában szerepelnek. Eszerint a vad nyugalmát a vadászaton kívül mindenkinek kötelessége megóvni, így tilos egyebek között a „búvó, lakó, táplálkozási, szaporodási vagy költési helyét bármilyen módon zavarni.”

Aki póráz nélkül viszi sétálni a kutyáját vadászterületre,150 ezer forintos birságot is kaphat. Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy egy vadászati szezonban több ezer kóbor kutyát és macskát ölnek meg a vadászok.

Ne hagyd ki!