borosüvegek fentről fényképezve
Fotó: Biljana Martinic/Unsplash

Nem fogy a hegy leve - És ez még csak a kisebbik gond

Egyik oldalon a növekvő termelési költségek, a másikon a csökkenő kereslet az, ami igazi kihívás elé állította idén a szőlészeket és borászokat, ráadásul a jelek szerint a 2015 óta tartó területcsökkenés az idén is folytatódni fog 100-200 hektárral – foglalta össze a problémákat Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.


A tavalyi aszály után idén a gombák és a kártevők nehezítik a borászok életét. A jónak ígérkező termést nagy költséggel kellett védeni, részben emiatt, részben pedig a csökkenő kereslet miatt is bizonytalanok a gazdák, hogy nyereséggel zárhatják-e a 2023-as évet

– írta le a helyzetet Fórián Zoltán az Inforádiónak. Szerinte 2022-höz képest azért az idei időjárás egy fokkal jobban kedvezett a földeknek, azonban a múlt évi aszály hatásai mind a mai napig kihatással vannak az ágazatra. Emellett tovább drágulnak az alapanyagok, illetve az esetleges esőzésekkel kapcsolatos többletvédekezés költségei szintén megnehezíti szerinte azt is, hogy a szőlészek, borászok komoly jövedelmezőségről gondolkodhassanak. Nem beszélve arról az új szabályozásról, amiről nemrég mi is beszámoltunk.

Ez is érdekelhet: Egy korty profit? Hogyan fektessünk borba?

sz\u0151l\u0151d\u0171l\u0151

Fotó: Shutterstock

A termés mennyisége valószínűleg meg fogja haladni a tavalyit. Az Erste Agrár Kompetencia Központ számításai alapján 410-420 ezer tonna szőlőtermés, és átlagosan 10 százalék körüli felvásárlási áremelkedés várható. Az agrárszakértő szerint sokkal magasabb mértékűnek kellene lennie, azonban mind az itthoni, mind a nemzetközi értékesítése akadozik a boroknak. A csökkenő kereslet pedig visszaveti a nagy mértékű emelés lehetőségét.

Ezt is olvasd el! Felvizeznék a bort, ezzel javítanának a minőségén

Hangsúlyozta, hogy:

a fogyasztáscsökkenés továbbra is borítékolható és bár a boltokban jelentős boráremelések tapasztalhatók, ezek nem a borászoktól indulnak valójában, hiszen az ő átadási áraik alig érzékelhető mértékben emelkedtek az elmúlt időszakban.

Aminek jót tett az idei év és a párás, csapadékos nyár, az a lisztharmat és a peronoszpóra volt, így ez 10-15 százalékát a dűlőknek erre az esztendőre használhatatlanná is tette. Amiben reménykedni lehet, az egy közepesen meleg, napsütéses pár nap, hét, ami a szüretig bezárólag jót tenne a termésnek, így pedig a borpiacnak is.

Ne hagyd ki!