Guy Fawkes maszkos hacker készül felmenni a sötét webre
Fotó: Unsplash

A sötétweb segít tisztára mosni a hackerek pénzét

„Kövesd a pénz útját" – generációk óta ez a mondat volt a bűnüldöző szervek számára az útmutató. A kriptovalutákkal azonban a bűnözők módszerei is átalakultak, a hackerek pedig egyre rafináltabban rejtik el a szajrét a hatóságok elől.Változnak az idők

A kriptovaluták anonim természetének ellenére az elmúlt hónapokban több tucatnyi hackert kapcsoltak le a hatóságok szakemberei, akik sikeresen vissza tudták fejteni a többnyire Bitcoinban követelt váltságdíjak útvonalait, amelyek egyenesen a bűnözőkhöz vezették őket. A szakemberek kifinomult technikákat fejlesztettek ki a bűnözők nyakon csípésére, hamarosan azonban fordulhat a kocka. Erre Dr. Tom Robinson, az Elliptic blokklánc elemző vállalat alapítója és vezető tudósa hívta fel a figyelmet.

Van még hova fejlődni

A szakember arra figyelmeztetett, hogy felfedezett egy weboldalt a sötét weben, amely a hackereknek segít tisztára mosni a kriptovalutáikat. Az oldal az Antinalysis néven fut. A weblap működése alapvetően így néz ki:

  • a kiberbűnözők az Antinalysis segítségével leellenőrizhetik, hogy a digitális tárcájukban tárolt valutákat megjelölte-e valamilyen bűnüldöző szerv
  • ha kiderül, hogy a tárcában tárolt valuta sáros, akkor a hackerek különböző trükkök segítségével tisztára moshatják a pénzüket
  • ha sikerrel jár a folyamat, akkor a bűncselekményhez köthető megjelölés megszűnik, a bűnöző pedig kicsúszik a hatóságok karmai közül

Az Elliptic szerint az Antinalysis-hez hasonló oldalak egyértelműen azt jelzik, hogy a bűnözők egyre szofisztikáltabb módszerekkel próbálják kijátszani a törvényt. Robinson hozzátette, hogy komoly tesztelésnek vetették alá az oldalt, és arra a következtetésre jutottak, hogy egyelőre viszonylag megbízhatatlanul működik. De a szakember azt is megjegyezte, hogy idővel biztosan javulni fog az oldal szolgáltatása. Robinson úgy véli, hogy az Antinalysis a jövőben a kiberbűnözők és a pénzmosók egyik legfőbb fegyvere lehet a hatóságok ellen.

Van egy másik út is

Vagyis igazából több. A tapasztaltabb hackerek tisztában vannak vele, hogy a Bitcoin blokklánc hálózata tűpontos főkönyvi számlát vezet a tranzakciókról, így valójában egy képzett szakember könnyedén visszafejtheti a tranzakciók útját. Éppen ezért a hackerek egyre inkább átpártolnak az úgynevezett privát valutákhoz. Ezek a kriptovaluták sokkal nagyobb anonimitást biztosítanak a felhasználóknak, a tranzakciók adatait pedig a küldő és fogadó félen kívül senki sem ismeri. Ilyen például a Monero is.

A hackerek szemszögéből a privát valutákkal annyi a probléma, hogy a legnagyobb kripto tőzsdék nem fogadják el ezeket a tokeneket, így sokkal nehezebb pénzzé tenni az esetleges zsákmányt. A privát valutákról, pontosabban a Monero-ról korábban mi is értekeztünk, cikkünket EZEN A LINKEN találod.

Az elmúlt években jelentősen megszaporodtak a kriptovalutákhoz köthető bűncselekmények, de a hatóságok ez idáig inkább több, mint kevesebb sikerrel el tudták kapni a bűnözőket. A sötét weben található, egyre fejlettebb „pénzmosodák" és a privát valuták azonban megkeseríthetik az államok és a bűnüldöző szervek életét.

Ne hagyd ki!