Az Unió legalább 37,5 százalékos alkoholtartalmat ír elő
Fotó: Shutterstock

Mekkora a jó pálinka alkoholtartalma? Itt a válasz

Uniós szabályok írják elő, hogy mekkora skálán mozoghat a pálinka alkoholtartalma. Viszont a legmegfelelőbb alkoholszintről megoszlanak a vélemények. Mutatjuk azt is, meddig tartható el otthon a gyümölcspárlat, és mennyiért lehet manapság főzetni.


Vita a pálinka megfelelő alkoholtartalma körül

Az Európai Unióban szabály írja elő, hogy mekkora skálán mozoghat a pálinka alkoholtartalma. Eszerint lepárlásakor legfeljebb 86 százalékosra finomítható, így őrizheti meg az aromáit. Emellett legalább 37,5 százalékosnak (értsd: térfogatszázalék) kell lennie a készítménynek. Kereskedelmi forgalomban a magyar pálinka maximum 55 százalékos, de általában 40-50 százalék közé esik. Jellemzően ezen az alkoholszinten érződhetnek legjobban az ízek és azok harmóniája, bár ez pálinkafajtánként eltérhet.

Az Agroinform felméréséből kiderül, hogy a válaszadók többsége a 48-50 százalékos pálinkát tartja ideálisnak. A portál szerint ennek oka a megszokásban keresendő. Viszont egyre többen vannak azok, akik ennél gyengébb pálinkákat preferálnak, leginkább azért, mert azokban jobban érvényesülhetnek a gyümölcsök aromái.

Meddig tartható el a pálinka?

Sokan tesznek félre a jobban sikerült pálinkáikból néhány üveggel akár évekre. Többen úgy vélik, hogy ezek a palackok (vagyis a tartalmuk) az idő előrehaladtával egyre jobbá válnak. Azonban ez számos esetben nem így van. A gyümölcspárlat valóban sokáig eláll a magas alkoholtartalma miatt, viszont az íze idővel megváltozik, az aromái gyengébbek lesznek és/vagy átalakulnak. Az élvezeti értéke csökkenhet, bár fogyasztható marad.

Sok itallal ellentétben a pálinkára nem jellemző, hogy fejlődik az idő múlásával. Jobb esetben hasonló marad, mint amikor a palackba került. Érdemes bontatlan állapotban fénytől elzárva, hűvösebb helyen tárolni. A fény hatására olyan kémiai folyamatok indulhatnak el a készítményben, ami miatt feldúsulhat egy egészségre káros vegyület, az etil-karbamát. Ez leginkább a csonthéjas gyümölcsökből készült párlatoknál fordulhat elő.

A pálinkákat a felbontásuk után jobb a hűtőben tárolni, bár az ital így is meglehetősen gyorsan veszíthet az élvezeti értékéből. Viszont a hideg a gyümölcspárlat ízét és illatát is tompíthatja. Jellemzően 16-18 fok között változik a legmegfelelőbb fogyasztási hőmérséklete.

Főzeted vagy vásárlod a pálinkát? Nagyon nem mindegy!

Sokkal drágább lett idén a gyümölcs. Ha nem a tavaszi fagyok, akkor a nyár forró és aszályos időszaka csökkentette a termést. A pálinka alapanyagainak az árszintje 25-50 százalékkal emelkedett egyetlen év alatt, de nőtt a munkaerő és a csomagolóanyagok/üvegek ára is, az energiáéról nem is beszélve. A szakemberek szerint nagyjából 40 százalékkal kellene emelni a pálinka árát, azonban legfeljebb 20 százalékot fogadhat el a piac.

Sokan nem veszik a pálinkát, hanem maguk főzik vagy főzetik. A bérfőzdék díjai nagy szórást mutatnak, viszont manapság körülbelül 1000-1500 forint/liter áron készülhet el saját cefréből a párlat. Ez nagyjából 10 százalékos drágulás a tavalyi év azonos időszakához képest.

Ne hagyd ki!