Aranypénzzel mérsékelné a valutagyengülését ez az afrikai ország
Fotó: Shutterstock

Vissza a múltba - aranypénzt hoz forgalomba ez az ország

Aranytallér kibocsátására készül a zimbabwei jegybank. Nem sikerült megállítaniuk a valutájuk értékvesztését, azonban értékálló pénzzel akarják kiszolgálni a lakosságot.


Mélyrepülésben a gazdaság

A zimbabwei jegybank már júliusban megkezdi az értékálló aranyérmék értékesítését. Ezzel próbálják megállítani az inflációt, ami a valutájuk elértéktelenedését is okozza – írja a The Guardian.

A Victoria-vízesés helyi neve után Mosi-oa-tunya érmének fogják hívni a fizetőeszközt, készpénzre lehet majd váltani, valamint használható lesz a helyi és nemzetközi kereskedelemben is. Az értéke az arany nemzetközi piaci árán fog alapulni.

Az érme egy troy uncia, azaz nagyjából 31,1 gramm aranyat tartalmaz majd (tehát körülbelül 750-800 ezer forintba fog kerülni egy pénzérme – a szerk.), és a helyi bankokban lesz megvásárolható.

Szárnyal a zimbabwei infláció, értéktelenedik a helyi valuta

Az ország gazdasági helyzetéről sokat elárul, hogy a múlt héten Zimbabwe több mint kétszeresére, 80-ról 200 százalékra emelte irányadó kamatát, valamint az éves infláció júniusban nagyjából 192 százalék volt.

A jelenlegi vezetés terve az, hogy öt éven belül hivatalos fizetőeszközzé teszi az amerikai dollárt. 2009-ben egyszer már elengedte a saját, elértéktelenedett dollárját, és külföldi valutákat - főleg amerikai dollárt - kezdett el használni helyette. Nagyjából három éve azonban visszavezette a helyi pénzt, az azonban ismét túl gyorsan veszítette el az értékét.

Rákattantak az aranyra a pénzüket féltő magyarok is

A napokban volt egy másik hírünk is az arannyal kapcsolatban. Megduplázódott ugyanis a befektetési célú aranytömbök forgalma az év első felében hazánkban, így júniusra az értékesítés meghaladta az egymilliárd forintot - közölte a BÁV Zálog.

Az aranyékszerek népszerűsége is töretlen: az előző évhez képest kétszer annyi ékszert vásároltak a társaságtól. A magas infláció, a szomszédban dúló háború, a forint árfolyamának gyengülése egyre nagyobb keresletet generál a nemesfém iránt.

Az eddig idén eladott 51 kilogramm aranytömbből a legkisebb, 5 grammos kiszerelésből vásároltak a legtöbbet - jelezték, utalva arra, hogy ez a kisbefektetők érdeklődésének növekedését mutatja. Ez a hozzávetőleg 125 ezer forintos tömb mindig is népszerű volt. Az árbevétel tekintetében a legnagyobb, a 100 grammos kiszerelés vezet, a forgalom 45 százalékát ez a 2,3 millió forintba kerülő aranytömb tette ki.

Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója a közleményben megjegyezte, hogy az ékszereket nem csupán a befektetési célú aranytömb helyett vásárolják, a fiókokban egy új vásárlói réteg is megjelent: túlnyomó többségben az Y-generációhoz, a 23-34 éves korosztályhoz tartozó fiatalok hosszú távú befektetésként vásárolnak ékszereket.


Ne hagyd ki!